Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Jen jeden pokus a bez odvolání. Přijímačky možná zamíří k Ústavnímu soudu

O letošních přijímačkách na střední školy bude možná rozhodovat Ústavní soud. Vláda narychlo přijala kvůli koronaviru zákon, který zredukoval přijímací řízení z obvyklých dvou pokusů na jeden. Děti přišly také o možnost odvolání.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J21o18s69e92f 83H65á87b

17. 6. 2020 15:18

Ano, tento rok to bylo velmi těžké. Děti se učily doma, ale podmínky měly všechny děti stejné. Kde vidím problém, je bodování/hodnocení podle vysvědčení. Máme zkušenost ze zkoušek před dvěma roky, kde paní učitelka schválně dávala v pololetí lepší známku žákyni, která se hlásila na gymnázium. A ještě to prezentovala ve třídě ostatním dětem. Ano, někdy to pomůže dětem, které se výborně učí pořád a na zkoušce vyhoří. Jenže se to zneužívá. A pak je to velmi nefér hra.

0 0
možnosti
Foto

Zkuste jiný pohled:

Prestižní firma "XY" doplňuje každoročně formou konkursu nové pracovníky a zcela pochopitelně si vybere ty, kteří nejlépe splňují její požadavky. Ostatní mohou okamžitě nastoupit do sousedního podniku "AZ", kam se lidé zrovna nehrnou.

Opravdu spatřujete nějakou logiku v tom, donutit firmu "XY" celé výběrové řízení znovu zopakovat a ještě jednou se probírat těmi neúspěšnými?

1 0
možnosti
LK

No záleží jak výběr probíhal ....... například i na technické školy se dělají Scio testy, a ty nemají s technikou nic společného ......takže vás příklad by odpovídal, kdyby firma XY hledala místo na pozici projektant a uchazeče zkoušela z humanitních věd.

0 0
možnosti
Foto

Proč mě nepřekvapuje, že za tou naprosto zcestnou argumentací s porušením práva na přístup ke vzdělání je Záhumenský, nová hvězda na scéně profesionálního prohrávání...

0 0
možnosti
LK

Asi máte problém s chápáním psaného textu ......Záhumenský popisuje jak to funguje, ne že je to jeho spor .....navíc pokud nějaký člověk něco dá k soudu a najme si na to právníka, tak to neznamená, že to k tomu soudu poslal ten právník :)

2 0
možnosti
PK

Co to plácáte za nesmysly? O možnost odvolání nikdo nepřišel. Jen se změnila forma a nejmenuje se to odvolání, ale Žádost o nově rozhodnutí. Což je navíc logicky správné. Protože fakticky o žádné odvolání nikdy před tím nešlo. Úroveň vašich článků je na dlouhodobé sestupné tendenci. To snad i Blesk je lepší.

1 1
možnosti
MV

O odvolání se samozřejmě vždy fakticky jednalo (viz školský zákon a správní řád). To, že jaksi v článku zapomněli uvést, že byť letos možnost podat odvolání není, je možnost podání žádosti o nové rozhodnutí, je zřejmě prémiovou přidanou hodnotou článku k nabuzení emocí.

0 0
možnosti
Foto

Ty dnešní mladé generace, to je opravdu sněhovločková katastrofa. Ano, obvykle jsou dva pokusy a možnost odvolání se, ale letošní rok jaksi není obvyklý. Kdo se nedostane, tak holt vezme na rok školu, kde berou bez přijímacího řízení a nebo rok brigádu a bude se připravovat samostudiem, aby se příští rok na školu dostal.

Co budou dnešní mládežníci a mládežnice dělat, až v tom krajně nepravděpodobném případě, že nastane ozbrojený konflikt, dostanou povolávací rozkaz? Budou se odvolávat na to, že to poruší jejich právo na život?

0 3
možnosti
PK

Možnost “odvolání” zrušena nebyla, jen se to jinak jmenuje.

1 0
možnosti
AP

Jen ještě ke stížnosti. Jde z hlediska práva i o to, že studenti (rodiče) podávali přihlášky podle zákona, který zaručoval dvě kola. Přijetím přihlášky byla tak konkludentně uzavřena se středními školami smlouva, že dle tehdy platného zákona budou dvě kola a právo se odvolat. To bylo změněno v průběhu hry v rámci krizového zákona, který mohl patrně změnu právního vztahu - smlouvy změnit. Nicméně krizový zákon byl před zkouškami zrušen a měly tak platit nadále předkoronovirové smlouvy a závazky, nebo doložit, že tato opatření bylo v souladu s krizovými opatřením ministerstva zdravotnictví. Žádné vyjádření hygienika aneb epidemiologa týkající se této záležitosti doposud není dle mého názoru veřejně známo.

3 1
možnosti
Foto

Vy se tu plácáte v zákonech a nařízeních, ale já vám to povím z druhé strany. Na téměř 3 měsíce se zastavil sociální život v republice, téměř vše bylo zavřeno. Studenti základních škol studovali dálkově a absencí dojíždění do školy ušetřili hodinu až dvě denně. Pokud ji věnovali přípravě na přijímací zkoušky, tak se dozajisté na školu dostanou. Pokud ne a trajdali někde nepovoleně po venku a nebo si hráli hry, tak mají smolíka. V repuiblice se propouští, zaměstnanci jsou žádáni, aby si nechali snížit platy, služby a obchody dva měsíce nemohly fungovat, banky musely akceptovat odklady splátek úvěrů, majitelé nemovitostí nemohli vybírat nájem. Každého se to dotklo a byť někdy s kecy to bylo akceptováno a nikdo se zbytečně nesoudí. Studenti holt musí pochopit, že i oni musí něco obětovat.

0 3
možnosti
AP

Bez ohledu na to jak dopadne stížnost, bylo odebrání a zejména nevrácení druhé kolo naprosto nepochopitelným krokem MŠMT. Už od Velikonoc bylo i na základně vládních rozvolňujících opatřeních zřejmé, že je možné vykonat v červnu obě kola zkoušek. To bylo důležité zejména pro zajištění větší objektivity u přijímacích zkoušek na exponované gymnázia, kde berou i každého 10 uchazeče a rozhodoval doslova každý jeden bod ze sta. To by však musela koalice ANO...a především Plaga změnit svůj postoj a v parlamentu zrušit dříve přijatou technickou novelu zákona. Hlavně aby se zajistily předražené nákupy roušek z Činy, bojovalo se za dotace pro Agrofert, ohýbal se zk. o evidenci vlastníků, kupovaly se hlasy důchodců...

4 0
možnosti
JV

Osobne take nechapu proc nebyly 2 pokusy a moznost odvolani ve zkracenem rizeni. Nicmene stejna sance pro vsechny a podminky se dopredu znaly, takze je to zbytecny plac.

3 2
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...