Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přichází na výroční setkání českých

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přichází na výroční setkání českých diplomatů (28. srpna 2012) | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bude víc práce. Ne jako za mého dědečka, řekl Schwarzenberg velvyslancům

  • 48
Česká republika bude otvírat další zastupitelské úřady ve světě, současně ale personál ambasád zeštíhlí. Na některých velvyslanectvích mohou zbýt dva či tři lidé, řekl na poradě diplomatů v Praze ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ambasadoři tak budou muset dělat i práci, na kterou dosud měli lidi.

Česká vlajka by měla nově zavlát nad zastupitelskými úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, Šrí Lance a také v Kolumbii. Přitom právě pozice v této jihoamerické zemi čeští diplomaté nedávno vyklízeli z ekonomických důvodů. Zda půjde o velvyslanectví nebo o konzuláty, zatím není stanoveno.

Zavřít, otevřít

Plánování otevírání nových misí ve světě je odklonem od předchozího trendu, kdy Česko naopak zastupitelské úřady zavíralo. Vláda tím chtěla šetřit, ale sklidila kritiku nejen ze strany opozice.

Kritici uzavírání úřadů varovali, že stát ztrácí možnost prosazovat své ekonomické zájmy v dané zemi, což škodí tuzemským vývozcům.

Hledání nových trhů si přitom vytkl za cíl i premiér Petr Nečas. Schwarzenberg na setkání diplomatů naznačil, že překotné uzavírání úřadů nebylo rozumné.

Početně posílí úřady v "poválečných" zemích - Iráku, Afghánistánu a Libyi. V Evropě zmizí české zastupitelství v Lucembursku. Podobně už dříve Češi opustili úřady v Angole, Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu či Kostarice.

Úřady budou po personální stránce menší a jejich personál bude mít více práce, řekl na tradiční výroční poradě velvyslanců v Černínském paláci ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Nebude podle něj výjimkou, že na velvyslanectví budou třeba jen dva nebo tři pracovníci. Změnit se má náplň práce velvyslanců, jejich postavení bude civilnější a budou muset zastat i práci, na kterou dříve měli lidi.

"Řekněme, že jistá vyčleněnost z normálního života přestává. Musíme se přizpůsobit. Je to nepříjemné, ale dá se to přežít," prohlásil Schwarzenberg. "Musíme si zvyknout na to, že se postavení velvyslance změnilo. Už to není jako za doby mého dědečka," podotkl ministr.

Funkci velvyslance za časů Karla V. Schwarzenberga (zemřel v roce 1914 ve věku pouhých 28 let) zastávali pouze zástupci velmocí, byla tedy výrazně vzácnější než dnes. Během 20. století se úroveň velvyslance stala běžnou formou diplomatického zastoupení v cizí zemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video