Prezident Václav Klaus udělil 13 milostí, především z humanitárních důvodů.

Prezident Václav Klaus udělil 13 milostí, především z humanitárních důvodů. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Prezident prominul učitelkám trest za popálení holčičky

  • 59
Václav Klaus ve čtvrtek udělil prezidentskou milost třinácti lidem. Mimo jiné i ředitelce a dvěma učitelkám z pražské mateřské školky, kde se loni při hře na čarodějnice popálila malá holčička. Další případy se ve valné většině týkají zrušení rozhodnutí o vyhoštění.

Jarmila Kotrbová, Jitka Čiberová a Kateřina Semrádová nebudou potrestány za zranění pětileté dívky, které si způsobila při loňském pálení čarodějnic.

Holčička na sobě měla nevhodný kostým z velice hořlavého materiálu, který vzplál od svíčky a dívka utrpěla popáleniny na 26 procentech těla. - více zde

Prezident Klaus vzal při posuzování milosti v úvahu fakt, že žádná z odsouzených neměla v minulosti v práci podobný problém. Posuzoval i postoj, který vychovatelky k celé záležitosti zaujaly.

Velká část dalších udělených prezidentských milostí byla udělena lidem, jimž hrozilo vyhoštění, ale už dlouhou dobu žijí v Česku, mají tu rodiny, děti.

V jednom případě prezident prominul zbytek trestu ze zdravotních důvodů. "Odsouzený trpící rakovinou letos prodělal už dvě náročné operace," stojí ve zdůvodnění.

Ve dvou případech Klaus zrušil veřejně prospěšné práce. I zde se rozhodl pro milost z humanitárních důvodů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video