Prezident Petr Pavel při vystoupení v Senátu obhajoval své tři kandidáty na...

Prezident Petr Pavel při vystoupení v Senátu obhajoval své tři kandidáty na nové ústavní soudce. | foto: Petr Topič, MAFRA

Prezident Pavel zamíří do Senátu kvůli kandidátům do Ústavního soudu

  • 8
Do Senátu ve středu zamíří prezident Petr Pavel. Horní komora parlamentu v ten den rozhodne o kandidatuře soudců Roberta Fremra a Veroniky Křesťanové a profesorky občanského práva Kateřiny Ronovské na nové ústavní soudce. Již v pátek má také prezident Pavel rozhodnout o novém předsedovi Ústavního soudu. To, že prezident znovu zamíří do Senátu, oznámil Hrad.

Senát patrně schválí nominaci Fremra, Křesťanové i Ronovské. Doporučily to oba výbory horní parlamentní komory, které se jejich kandidaturou zabývaly.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida. Právě jejich místa by projednávaní kandidáti měli obsadit.

Koncem května Senát podpořil první trojici kandidátů, které mu navrhl Pavel. Ústavními soudci se stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr i bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video