Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021)

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021) | foto: Michal Růžička, MAFRA

U Zemana bych očekával dietnější stravu než buchty a klobásu, řekl šéf lékařů

  • 319
Prezident České lékařské komory Milan Kubek ve středu pro Rádio Impuls reagoval na otázky, které vyvolal jídelníček prezidenta Miloše Zemana. Ten na jednotce nejvyšší intezivní péče ARO v Ústřední vojenské nemocnici podle mluvčího obědval například meruňkové buchty nebo vinnou klobásu s bramborovou kaší. „Nejsem hepatolog, ale spíš bych to viděl na dietnější stravu,“ řekl Kubek.

„Může si dát pacient ležící na ARO k obědu meruňkové buchty nebo klobásu s bramborovou kaší?“ ptal se Kubka moderátor. 

„Konzumace jídla na ARO možná asi je, a to v předpokladu, že se nemocnice snaží panu prezidentovi poskytovat maximální možnou péči a mít ho trvale pod kontrolou. Pokud tedy jeho zdravotní stav je takový, že může jíst, tak proč by nejedl,“ odpověděl Kubek.

Zároveň ale připustil, že nemusí jít o nejvhodnější formu oběda. „Nejsem hepatolog, ale spíš bych to viděl na dietnější stravu,“ řekl Kubek.

Zemanovi se vrací chuť k jídlu, jídelníček si skládá sám, řekl kancléř Mynář

Kubek také komentoval slova exministryně a psychiatričky Džamily Stehlíkové. Ta nedávno uvedla, že lze předpokládat, že prezident byl v druhé polovině září hospitalizovaný kvůli metabolickému rozvratu v rámci alkoholické jaterní cirhózy. Zároveň dodala, že ke svému tvrzení došla díky svým „osobním kontaktům s panem prezidentem staršího data a nedávným informacím od kolegů.“ 

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na tato její slova ostře reagoval. „Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům,“ napsal s tím, že prezident hodlá exministryni zažalovat a podat stížnost na lékařskou komoru. 

„Ovčáček mi vyhrožuje slovníkem komunistických monstrprocesů vedených v 50. letech,“ okomentovala další dění Stehlíková na Twitteru.

Zeman zažaluje Stehlíkovou za lži. Lékařka trvá na prezidentově deliriu

Nyní se k diagnóze na dálku vyjádřil i šéf České lékařské komory Kubek. „Je značně neprofesionální snažit se stanovit diagnózu na dálku. Dívejme se na to spíš jako na spekulace. Pokud se těchto spekulací dopouští lékař, pak jim veřejnost přikládá větší význam,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video