ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: iDNES.tv

Prezident mi v těžkých dnech vyjádřil podporu, řekl Babiš o setkání v Lánech

  • 856
Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman se v sobotu večer sešli na pravidelné schůzce na zámku v Lánech. Zabývali se především návrhem na výměnu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého by měl nahradit Michal Šmarda. Babiš mimojiné prohlásil, že mu prezident v době demonstrací proti jeho působení ve vládě projevil podporu.

„Lidé chodí k demokratickým volbám a rozhodli o tom, které strany zvítězily. Je mi to líto hlavně kvůli paní ministryni. Podle mne není důvod proti ní protestovat,“ komentoval Babiš přípravy na velkou nedělní demonstraci proti němu a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Připomněl také, že předložením návrhu novely zákona o státním zastupitelství plní požadavky demonstrantů.

Možná největší demonstrace od revolučního roku 1989 se má uskutečnit na Letné v neděli. Vyvrcholit zde má série protestů za nezávislost justice a lepší vládu. Organizátoři doufají v účast až 350 000 lidí. 

Příští týden ve středu se navíc uskuteční hlasování o nedůvěře Babišovy vlády, které svolali zástupci pěti opozičních stran - ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. „ČSSD se vyslovila, že bude hlasovat proti vyslovení nedůvěry, KSČM také, z toho důvodu se mohu domnívat, že nedůvěra vyslovena nebude. Samozřejmě i Sněmovna se může rozpustit ale doufám, že se to nestane, protože České republice se nyní daří,“ řekl Babiš po setkání v Lánech. 

S prezidentem Zemanem probírali také výměnu na postu ministra kultury. Staněk původně předložil svou demisi s účinností ke konci května, ovšem Zeman ji nepřijal. Proto předseda ČSSD Jan Hamáček požádal Babiše o Staňkovo odvolání a Babiš odeslal návrh na Hrad.

Prezident podle ústavy demisi ministra přijmout nemusí, musí však přistoupit k jeho odvolání, pokud to navrhne premiér. Ústava nicméně pro tento krok nestanovuje žádnou lhůtu.

Šmarda: Dva roky na ministerstvu vydržím. Pak se vrátím zpět do Nového Města

Zeman chce kvůli změně na ministerstvu kromě Babiše mluvit i s místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou, kterého strana navrhuje na Staňkovo místo. Sejít se mají při návštěvě Vysočiny, kterou Zeman zahájí v úterý.

Debata v Lánech se podle Babiše týkala také současných vyjednávání o obsazení vrcholných pozic v Evropské unii či státního rozpočtu na rok 2020. Zeman se chce účastnit jeho projednávání na vládě i ve Sněmovně. Začátkem července se také v Lánech sejde kvůli rozpočtu prezidentův expertní tým.

Prezident a premiér se potkávají zhruba jednou měsíčně, naposledy v květnu probírali také mimo jiné Staňkovu rezignaci. Babiš rovněž tlumočil Zemanův úmysl zúčastnit se jednání vlády i Sněmovny, na kterých se bude schvalovat státní rozpočet na rok 2020.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video