Mirek Topolánek má osm dnů na to, aby vyjednal pro svou vládu podporu či toleranci.

Mirek Topolánek má osm dnů na to, aby vyjednal pro svou vládu podporu či toleranci. | foto: Michal Růžička, MF DNES

Premiérovi zbývá týden, aby našel spojence

  • 1590
Čekání na důvěru druhé vládě Mirka Topolánka bude nečekaně krátké. Zřejmě už příští pátek se totiž sejdou poslanci, aby o ní hlasovali. Zároveň budou rozhodovat i o Topolánkově další politické kariéře. Předseda ODS už dříve slíbil, že pokud neuspěje, dá svou funkci k dispozici.

"Přesný termín určí ve čtvrtek organizační výbor Sněmovny, ale dá se říci, že to bude příští týden," řekl MF DNES ve středu předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Deník Právo bez bližších podrobností podotkl, že by mělo jít právě o pátek 19. ledna.

Toto datum je ovšem zcela neoficiální, nikdo o něm nerozhodl. Vládní zákonodárci navíc upozorňují, že o něm nebyli informováni.

"Nikdo nám zatím nic neřekl, o pátku nás nikdo neinformoval," sdělila iDNES.cz například místopředsedkyně Sněmovny za ODS Miroslava Němcová. 

Navíc ho nepotvrzuje ani mluvčí Vlčka Martin Opatrný. "Do doby než rozhodne organizační výbor, je jakékoliv datum pouhou spekulací," tvrdí.

Jisté ale je, že hlasování proběhne do deseti dnů. Právě takovou lhůtu si "určil" premiér Topolánek.

Ten tak bude mít minimum dnů na to, aby si podporu většiny poslanců vyjednal. Už dnes se sejde se všemi koaličními poslanci, jejichž hlasy by měl mít jisté - byť někteří poslanci ODS dávají najevo, že se jim kabinet vůbec nelíbí.

Dopis od Topolánka dostane i Paroubek
Topolánek ale chystá i další kroky. Všem poslancům ČSSD poslal dopis, v němž je žádá, ať umožní jeho vládě s lidovci a zelenými, aby získala důvěru. "Ten dopis dostanou všichni, i Jiří Paroubek," řekl ve středu Topolánek. - více zde

Vedení sociální demokracie přitom ve středu podporu či toleranci vlády kategoricky odmítlo. - více zde

Předseda ODS včera naznačil, čím by se mohl Paroubkově straně zavděčit. Za toleranci vlády nabízel nejen kontrolní pozice ve Sněmovně, ale i místa ve správních radách státních a polostátních firem.

Třeba poslanec Oldřich Vojíř z ODS přitom vydělal miliony díky tomu, že ho stát posadil do orgánů firmy ČEZ, a poslanec tak mohl za výhodných podmínek koupit a později prodat akcie firmy.

"Nepředpokládám, že by se někdo ze sociálních demokratů chtěl nechat koupit. Ale kdyby ano, tak o takového člověka nemám zájem," řekl předseda ČSSD Paroubek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video