Premiér Zeman navštívil íránské velvyslanectví

P r a h a - Premiér Miloš Zeman v úterý jako jediný významný český politik zavítal na íránskou ambasádu a na poledním koktejlu si připil na počest dvacátého výročí islámské revoluce, která v roce 1979 svrhla šáha Rezá Pahlavího a nastolila v Íránu vládu fundamentalistických duchovních v čele s ajatolláhem Chomejním.
"Účast premiéra mne překvapila, protože nikdo jiný z politiků na recepci nepřišel. Zdržel se asi půl hodiny, a aniž by pronesl nějaký oficiální proslov, odešel," komentoval přítomnost předsedy vlády na oficiální slavnosti jeden z podnikatelů, který se recepce také zúčastnil.
Zemanovo vstřícné gesto k zemi, kterou ještě donedávna považovaly Spojené státy za mecenáše světového terorismu, pobouřilo některé tuzemské politiky.
Především dva bývalí ministři Tošovského vlády a současní poslanci za Unii svobody Vladimír Mlynář a Michal Lobkowicz neměli pro Zemanovu návštěvu příliš velké pochopení. Mlynář dokonce šéfa kabinetu nařkl z toho, že poškozuje zájmy republiky. "Naše obchodní vztahy s Íránem traumatizují již několik let vztahy se spojenci v NATO. A to je pouze slabý odvar proti tomu, když premiér navštíví ambasádu a dá tím najevo svůj vztah k Íránu," doplnil Mlynářova slova Lobkowicz. Podle něho se jedná o stejně závažný prohřešek, jako byla nedávná návštěva předsedy sněmovny Václava Klause na jugoslávské ambasádě v den, kdy NATO zvažovalo proti Bělehradu ozbrojený zásah za masakr civilistů v Kosovu.
Obdobně se na adresu premiéra vyjádřil i další exministr Tošovského vlády, lidovec Cyril Svoboda. "Myslím si, že účast na této úrovni je moc. Na takové recepce chodí nižší ministerští úředníci," řekl Svoboda.
I předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) přiznal, že on by na takovou recepci nešel. Zemanovu účast na ambasádě však za poklesek nepovažuje: "Přiznám se, že to výročí není ničím, co bych sám za sebe musel nějak slavit." Naopak slova pochopení měl pro předsedu vlády šéf výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS). "Máme s Íránem diplomatické vztahy, tak na tom nevidím nic špatného. Naopak současným demokratickým změnám v Íránu je potřeba pomáhat, a ne jim házet klacky pod nohy," dodal Nečas, který účast na recepci odmítl pouze z časových důvodů.
Sám premiér Zeman se nedomnívá, že by nějak účastí na recepci pochybil. "Domnívám se, že íránskému režimu lze leccos vyčítat, ale nestavěl bych jej na stejnou úroveň s Irákem. V Íránu alespoň docházelo na úrovni prezidentských voleb k volbám mezi více kandidáty, takže je zapotřebí tyto režimy rozlišovat," prohlásil Zeman, který přiznal, že jeho přítomnost na ambasádě nebyla pouhou formalitou: "Moje krátká návštěva byla výrazem zájmu na uchování dobrých ekonomických styků s Íránem."

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video