Jiří Paroubek na Hradě

Jiří Paroubek na Hradě - Premiér Jiří Paroubek hovoří k novinářům po schůzce s prezidentem. (31. května 2005) | foto: MF DNES

Premiér pojede do Číny a přijme jej japonský císař

  • 30
Jiří Paroubek na své asijské cestě, na kterou má odletět 21. června, navštíví i Čínu, kde se sejde s tamním premiérem. Toto setkání se podařilo narychlo vyjednat až v posledních dnech a rozhovory byly uzavřeny ve středu.

MF DNES to potvrdily vládní i diplomatické zdroje.

Ocestu do Číny prý český předseda vlády velmi stál a jeho lidé o ní úporně s čínskou stranou vyjednávali, protože do Pekingu teď každý den létá mnoho delegací a vhodný termín nebylo lehké najít.

Zatímco říši středu od doby samostatnosti České republiky navštívili už Václav Klaus i Miloš Zeman, tak čínský premiér do Prahy nikdy nezavítal.

Pracovníci ministerstva zahraničí proto varují před příliš velkou asymetrií ve vzájemných vztazích. Čínský premiér by však měl poprvé v historii přijet na podzim. Zatím se o tom ještě vedou rozhovory.

Jiří Paroubek jako první zemi při cestě do Asie navštíví společně s velkou delegací Japonsko. Tam se 24. června koná na světové výstavě Expo 2005 v Aiči český národní den. Den předtím jej pak má v Tokiu přijmout japonský císař Akihito i premiér Koizumi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video