Ukrajina potřebuje hlavně zbraně, řekl Fiala. O cestě neřekl ani dětem

  • 1343
Premiér Petr Fiala se vrátil z Kyjeva obléhaného ruskými agresory. Setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Dovolte mi, abych vyjádřil obdiv Ukrajině,“ řekl po návratu do Prahy. Ukrajinci podle něj především potřebují dodávky zbraní. O nebezpečné cestě řekl předem manželce, ale požádal ji, aby o tom neříkala ani dětem, ani matce.

„Člověk má dělat věci, kterým věří,“ odvětil Fiala na otázku, jak před cestou do Kyjeva zvažoval bezpečnostní rizika. „Jsou situace, kdy se musíte rozhodnout sami,“ prohlásil předseda vlády.

Spolu s českým premiérem do hlavního města Ukrajiny, která se brání vojenské agresi ze strany Ruska, jeli premiéři Polska Mateusz Morawiecki a Slovinska Janez Janša. 

Se Zelenským mluvili o sankcích proti Rusku, o humanitární, vojenské a diplomatické pomoci.  V Kyjevě probírali i nápad, že by některé státy nabízely azyl vojákům Ruska, kteří by dezertovali.

„Je to město ve válce a je to vidět,“ popsal, jak viděl Kyjev. Veškerá jednání na Ukrajině podle něj probíhala tak, aby to zaručovalo alespoň nějakou míru bezpečnosti.

„Museli jsme dodržovat bezpečnostní pokyny, to je jasné,“ uvedl předseda vlády. Neznamená to podle něj ale, že musel mít po celou dobu cesty, která z větší části probíhala vlakem, na sobě navlečenou neprůstřelnou vestu.

Vedou zemi statečně i strategicky, řekl Fiala

„Byl jsem překvapen racionalitou a strategickým uvažování. Jsou schopni vést svou zemi nejen statečně, ale i strategicky,“ popsal český premiér jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

„Musíme na Rusko tlačit všemi prostředky a to je předpoklad pro diplomatické řešení,“ řekl Fiala.

Ještě před odletem z Polska, kam přijel vlakem z Ukrajiny, telefonicky informoval předsedu Evropské rady Charlese Michela o výsledcích jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Jestli je něčím podle Fialy ruský agresor Vladimir Putin překvapen, je to heroický boj, který svádějí Ukrajinci o svou svobodu a nezávislost.

„Jsme tu, abychom vyjádřili podporu vašemu boji, vaší zemi. Bojujete za své životy, za své rodiny, za svou zemi. Ale my víme, že bojujete i za naši svobodu,“ řekl již v úterý na Ukrajině, která čelí ruské agresi. „Hlavním cílem naší návštěvy je vyjádřit to, že nejste sami. Naše země stojí po vašem boku. Evropa stojí po vašem boku,“ prohlásil v Kyjevě Fiala.

Bráníte i nás, řekl Fiala s premiéry Zelenskému. Ten ocenil jejich podporu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video