Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Letní počasí končí, víkend bude deštivý a chladný, na horách se sněhem

  • 38
Po několika téměř letních dnech se ochladí a do Česka dorazí déšť a ochlazení. Nejvíc srážek meteorologové očekávají v pátek a v sobotu. Teploty v těchto dnech nepřekročí 13 stupňů. V neděli už bude déšť ustávat, od pondělí se pak začne znovu oteplovat.

Od čtvrtka do soboty bude na většině území pršet. „Déšť bude místy i trvalejší a vydatnější. Nejvíce srážek můžeme očekávat v pátek a v sobotu v jihovýchodní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Srážkové úhrny tu mohou do nedělní půlnoci dosahovat ojediněle i kolem čtyřiceti milimetrů,“ uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Naopak nejméně pršet bude v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Ve čtvrtek musíme počítat s oblačnou až zataženou oblohou, jen zpočátku bude místy polojasno. Místy se objeví déšť nebo přeháňky, v severozápadní polovině Čech budou srážky jen ojedinělé. Nejvyšší teploty vystoupají na 13 až 17 °C, na západě Čech kolem 11 °C, v tisíci metrech na horách kolem 6 °C.

V noci na pátek bude zataženo až oblačno, na většině území se bude vyskytovat déšť, ojediněle i vydatnější. Na severozápadě se srážky objeví jen ojediněle. V polohách nad tisíc metrů budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší teploty v Čechách klesnou na 7 až 3 °C, na Moravě a ve Slezsku na 10 až 6 °C.

V pátek přes den meteorologové očekávají převážně zataženo, na většině území s deštěm, místy vydatnějším. Na severozápadě se srážky objeví jen ojediněle. V polohách nad tisíc metrů budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, při trvalejším dešti kolem 8 °C.

V sobotu bude také zataženo, zpočátku se na většině území objeví déšť, četnější na východě. Během dne bude od západu ubývat srážek a v Čechách částečné i oblačnosti. V polohách nad 1 100 metrů budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, na východě až na 8 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 8 až 12 °C.

V neděli už se začne počasí v Čechách pomalu vylepšovat. Bude oblačno až zataženo a místy už jen slabý déšť. Postupně budou srážky ustávat a v Čechách bude ubývat oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 6 až 2 °C, nejvyšší denní teploty pak 11 až 15 °C.

V pondělí bude podle odborníků polojasno až oblačno, ráno a dopoledne se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, nejvyšší denní teploty vystoupají na 14 až 18 °C, při déletrvající nízké oblačnosti bude kolem 12 °C.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy předpokládá polojasno až oblačno, ojediněle bude třeba počítat s přeháňkami. V závěru období bude přibývat oblačnosti, přeháňky budou četnější. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 9 až 4 °C, nejvyšší denní teploty mezi 15 až 20 °C. Uprostřed období vyšplhají až na 23 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video