(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Teplé pondělí ohřálo jih Moravy na 14 stupňů. Od úterka se ochladí

  • 48
V pondělí překonala teplota až čtrnáct stupňů Celsia a padly dva teplotní rekordy. V noci na úterý však přijde studená fronta a spolu s ní i mírné ochlazení. Během týdne už se vzduch neohřeje na víc než osm stupňů a teplota bude dále klesat. Zároveň začne postupně přibývat srážek, které budou ve vyšších polohách a o víkendu už na většině území sněhové.

Nástup do nového pracovního týdne zpříjemnily teploty, které například na jihu Moravy v Pohořelicích přesáhly 14 stupňů Celsia. Ve zbytku republiky bylo o pár stupňů méně, přesto padly dva teplotní rekordy. 

„V Poděbradech dnes padl rekord 11,3 °C a překonal původní z roku 1983 o pouhou desetinu stupně Celsia. Stanice v Poděbradech měří 92 let. Další rekord padl v Příbrami, kde bylo 8,2 °C. Původně zde byl rekord rovných 8 °C z roku 1932. V Pohořelicích rekord nepadl, bylo tam v roce 2002 až 17 °C a dnes jenom málo přes 14 °C,“ řekl iDNES.cz meteorolog Jan Doležal.

Pondělní oteplení bylo pouze epizodní, v dalších dnech se ochladí. „Příliv teplého vzduchu ukončí studená fronta, která bude v noci na úterý postupovat přes naše území k jihovýchodu. Za ní k nám pronikne chladnější vzduch od severozápadu a přechodně se k nám rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu,“ popsal v předpovědi meteorolog Jan Rosa.

Nejnižší denní teploty by však během týdne neměly klesnout pod bod mrazu.

Pondělí přinese oblačnou, místy polojasnou oblohu. V horských oblastech se může ojediněle objevit slabý déšť. Od večera bude oblačnosti přibývat, a to především v Čechách. Nejvyšší denní teploty budou mezi 9 až 13 °C, v oblastech nad 1000 m kolem 5 °C.

Noc na úterý bude zatažená až oblačná. Od severozápadu bude přecházet déšť, který se ve vyšších oblastech změní na sněžení. Nejnižší teploty klesnou až k jednomu stupni nad nulou a nepřekročí 5 °C.

V úterý má převažovat proměnlivá oblačnost, kterou místy doprovodí ojedinělé přeháňky. Ty budou ve vyšších polohách sněhového charakteru. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 3 až 7 °C.

Ve středu meteorologové očekávají zpočátku polojasnou až oblačnou oblohu, která se během dne zatáhne a  objeví se i občasný déšť. Na horách v oblastech od 900 m budou srážky sněhové či smíšené. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C.

Čtvrtek bude oblačný až zatažený, na většině území se vyskytne déšť nebo ve vyšších oblastech sněhové přeháňky. Později bude oblačnosti i srážek ubývat. Nejvyšší teploty během dne nepřekročí  7 °C

Pátek přinese převážně oblačnou oblohu a od severozápadu sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou až 5 °C a neklesnou pod 1 stupeň.

Na víkend a pondělí hovoří meteorologická predikce o oblačné až zatažené obloze. Tu na většině území doprovodí sněhové přeháňky, v nižších oblastech déšť. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí 0 až 5 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video