ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Průměrné teploty budou v příštích týdnech dál klesat, pršet má jen zřídka

  • 6
S pokračujícím podzimem budou průměrné týdenní teploty postupně klesat, nejchladněji má být v týdnu od 8. listopadu. Celkově by nadcházející čtyři týdny měly být teplotně průměrné. Srážek bude velmi málo, v některých dnech žádné. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

S postupným ochlazováním budou klesat i průměrné týdenní teploty, ty by se ale většinou měly pohybovat v mezích hodnot běžných pro danou roční dobu.

„V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejchladnějším týden od 8. listopadu,“ uvedli meteorologové.

Více na Počasí iDNES.cz

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od 25. října do 21. listopadu je 6 stupňů Celsia. Nejteplejší byl rok 2013, kdy se průměrná teplota v těchto dnech vyšplhala na 8,2 stupně Celsia. Naopak v roce 1941 klesla na 1 stupeň, což je dosud nejméně.

Z hlediska celkového množství srážek předpokládáme budou následující tři týdny podprůměrné.

„Zejména v první polovině předpovědního období budou srážky velmi slabé, v některých dnech žádné,“ sdělil ČHMÚ. Ve druhé polovině období budou srážky přibývat, jejich týdenní úhrny by se však měly pohybovat blízko hranice průměrných a podprůměrných hodnot. Z celého období očekáváme relativně nejvíce srážek mezi 8. a 14. listopadem. 

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Měsíční výhled

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video