Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 25. 10. 2013 16:00

Finiš kampaně před předčasnými sněmovními volbami

16:34
ODS
"Jsme tradiční stranou, nevybíráme nahodile lidi a program. Jsme stranou, která může garantovat, že lidé, které jsme vybrali, budou schopni prosadit program, o kterém jsme přesvědčeni, že je dobrým pro následující čtyři roky," sdělila Miroslava Němcová.
16:33
Hlavu vzhůru
"Snížíme daně, rozvážeme ruce živnostníkům a podnikatelům, vyvážeme ČR z povinnost zavést euro," řekla Jana Bobošíková.
  • Karel Schwarzenberg, Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Vojtěch Filip před...

    Karel Schwarzenberg, Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Vojtěch Filip před začátkem předvolební debaty lídrů stran, kterou v Praze pořádá MF DNES a iDNES.cz. (22. října 2013) / Autor: Michal RůžičkaMAFRA

16:32
ČSSD
"ČR potřebuje silnou stabilní vládu na 4 roky, pravice svoji šanci dostala, promarnila ji. Naše země potřebuje pozitivní změnu a tu může nabídnout ČSSD," řekl Bohuslav Sobotka na úvod debaty. Lídři dostali otázku, proč by voliči měli dát hlas právě jejich straně.
16:31
V Národní technické knihovně začala debata s 10 lídry stran. Pořáda ji MF DNES a iDNES.cz.
15:31
ODS
ODS se v posledních dnech před volbami obrací na střední třídu, aby jí pomohla proti nástupu levice i nových hnutí jako ANO Andreje Babiše. "Hlásí se novodobí mesiáši. Voliči, kteří je podpoří, mohou skončit stejně zklamaní jako ti, kteří se před čtyřmi lety rozhodli pro nový subjekt Věci veřejné," řekl úřadující šéf ODS Martin Kuba. Podrobnosti o posledním tahu ODS najdete zde.
15:00
Úsvit
Tomio Okamura ve své pravidelné glose Konec bordelu a korupce (dříve poněkud dvojsmyslně Konec bordelu a korupce Tomia Okamury) poznamenal, že máme nadbytek poslanců. Jejich počet by snížil na 76 podle počtu okresů, za rok v Senátu totiž dospěl k závěru, že poslanců je zbytečně moc. Za příklad dal USA.
Spojené státy mají 435 členů Sněmovny reprezentantů (od roku 1929 se tento počet neměnil) a 100 senátorů. Není příliš zřejmé, čeho chtěl Tomio Okamura svým srovnáním docílit. V programu hnutí Úsvit není o snižování počtu poslanců či senátorů ani slovo.
15:00
Zájmy sexuálních menšin chce hájit zejména Strana zelených. Vyplývá to z ankety sdružení Proud, které poslalo otázky všem krajským lídrům devíti stran s největšími šancemi na vstup do Sněmovny. Odpovědělo však jen 21 ze 126 kandidátů. Zelení (reagovala většina jejich lídrů) souhlasí s možností osvojit si dítě svého registrovaného partnera, manželstvím homosexuálních párů i tím, aby si páry mohly osvojovat opuštěné děti. Stejný názor mají i kandidáti ANO Martin Stropnický a Jaroslava Jermanová. Ilona Švihlíková (SPOZ) a Jan Farský (TOP 09) odpověděli kladně na první dvě otázky, u třetí neví. Radim Holeček z ODS je pro osvojení partnerova dítěte i stejnopohlavní manželství, naopak nesouhlasí s osvojením opuštěných dětí. Žádný z návrhů nepodporuje předseda lidovců Pavel Bělobrádek.
14:25
Svobodní
Svobodní se ohradili proti incidentu na pondělním koncertu na Staroměstském náměstí. Dorazili tam i s autem a vlajkami, mávat jimi se jim ale podařilo jen pár sekund. Na auto podle reportéra iDNES.cz dokonce pořadatelé zavolali policii. Svobodní v tiskové zprávě uvedli, že ze svých akcí příznivce jiných stran vyvádět nenechávají. Diskutéři sympatizující se Svobodnými upozornili, že akce nebyla "nestranická", jak se oficiálně prezentovala, protože se na ní rozdávaly placky s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.
14:18
Od pondělí funguje v centru Prahy u zastávky tramvaje Jindřišská "prodejna" Politici na prodej. Ve výloze je vidět, jak spolu jednají "politik" a "majitel firmy". Dívka, která na místě rozdává letáky, řekla iDNES.cz, že "Politici na prodej" mají kontakty na politiky napříč stranami a pomohou občanům získat státní zakázku, schválení herny či postavení nové mateřské školy. Není známo, kdo za celou akcí stojí.
13:07
Český rozhlas uťal kardinála Dominika Duku. Moderátorka se s arcibiskupem pražským v pondělí odpoledne bavila o plánu ministerstva vnitra na opatření o vynětí Pražského hradu z církevních restitucí. Duka se rozčilil: "Ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali. Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, protože neplatí ani právní řád, ani žádné zásady a vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem!" Moderátorka nato ukončila rozhovor s odvoláním na předvolební pravidla ČRo. To Duku dopálilo ještě víc. "Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody. Nezlobte se na mě! (...) Děkuji vám za cenzurované vysílání!" stihl ještě notně zvýšeným hlasem říci arcibiskup.
12:38
KSČM
Další lidová iniciativa: rudé šerpy dostaly včera plastiky památníku obětí komunismu na pražském Újezdu. Dílo stvořil sochař Olbram Zoubek a architekti Zdeněk Hölzl a Jan Kerel před jedenácti lety. K upozornění na růst vlivu komunistů se přihlásila skupina Uliční-ci.
  • Plastiky památníku obětí komunismu na pražském Újezdu „ozdobily“ rudé šerpy.

    Plastiky památníku obětí komunismu na pražském Újezdu „ozdobily“ rudé šerpy. / Autor: Facebook skupiny Uliční-ci

12:30
Bývalý komunista a současný kandidát Zemanovců Martin Herzán právě dokončil hliněnou bustu Miloše Zemana v mírně nadživotní velikosti. Hliněná hlava mu šla dobře od ruky. Více čtěte zde.
  • Martin Herzán dokončil hliněnou bustu prezidenta. K 70. narozeninám Miloše...

    Martin Herzán dokončil hliněnou bustu prezidenta. K 70. narozeninám Miloše Zemana ji chce odlít i z bronzu. / Autor: Archiv Martina Herzána

12:29
Agentura AFP předvídá, že ČSSD se po vítězství ve volbách téměř jistě bude muset spoléhat na komunisty. Češi se podle ní prudce přiklonili k levici už během prezidentské volby letos v zimě a po pádu pravicové vlády, která padla v důsledku svých skandálů a neutěšené ekonomické situace, jsou odhodláni vložit vládu země do rukou socialistických stran. Oproti původním očekáváním však zřejmě získají jen těsnou většinu v parlamentu, hlasy jim totiž ve finiši kampaně odčerpává hnutí ANO Andreje Babiše. Analýzu francouzské tiskové agentury čtěte v angličtině zde.
11:33
Předvolební kampaň nenechala klidným ani Yodu, mistra rytířského řádu Jedi ze sci-fi ságy Star Wars. "Velké narušení síly cítím. Temná síla republiku ohrožuje," stojí v prohlášení na webu povstani.cz. Proti Yodovi to levice ve volbách bude mít těžké (co umí, se podívejte zde). Mohlo by jí ale pomoci, že zelený ušatý mužík, který se zúčastnil včerejšího koncertu na Staroměstském náměstí, je pouze fiktivní postavou.
  • Voliče v České republice burcuje i mistr Yoda z Hvězdných válek. Půjčil si koně

    Voliče v České republice burcuje i mistr Yoda z Hvězdných válek. Půjčil si koně od svatého Václava. / Autor: Povstani.cz

11:22
Herečka Barbora Poláková, která vstoupila ve známost uměleckým ztvárněním nahrávek političky Kristýny Kočí v představení Blonďatá bestie, se změnila v režisérku. Pro projekt Rekonstrukce státu připravila spot Kráska a blbec, v němž si sama zahrála se svým expartnerem Tomášem Měcháčkem. Scénka si střílí z oblíbených výmluv politiků a jejich absurdity. Na spot se podívejte zde.
  • Barbora Poláková ve spotu natočeném pro Rekonstrukci státu

    Barbora Poláková ve spotu natočeném pro Rekonstrukci státu / Autor: Rekonstrukce státu