Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 25. 10. 2013 16:00

Finiš kampaně před předčasnými sněmovními volbami

17:00
ČSSD
Čásenský pokládá otázku Sobotkovi, zda jako bývalý člen vlády věděl, komu je prodávána MUS, OKD či Škoda . Sobotka poukazuje, že u OKD a MUS vláda ČSSD prodávala menšinový podíl. "Peníze za minoritní podíly byly ty jediné, které stát viděl," řekl Sobotka s tím, že o tom, komu jsou podniky privatizovány, nevěděl. "Můžeme se tady ujistit, že kdybyste v budoucnu prodávali ČEZ či Budvar, tak byste to už věděl?" ptá se Čásenský. Sobotka tvrdí, že jeho vláda by tyto podniky neprivatizovala.
17:01
Ptají se moderátoři Robert Čásenký a Jiří Kubík.
17:00
Zelení
Liška se ptá Jany Bobošíkové. Ptá se, proč u jejího jména je na webu Rekonstrukce státu přídomek "bla bla". Takovou kampaň vede občanská iniciativa, která slovy bla, bla označuje ty, kteří se nezavázali podpořit jejích devět návrhů. Bobošíková řekla že "nemusí být na každé svatbě".
16:58
Zelení
Liška v odpovědi vyloučil povolební spolupráci s KSČM, SPOZ. Naopak chtěl by spolupracovat se stranami pravého středu a stranami nalevo.
16:57
KDU-ČSL
Bělobrádek doplnil, že lidovci by byly pro, aby nemajetkovou náhradu církve dostaly ve státních dluhopisech, ne penězích. Teď pokládá otázku Ondřeji Liškovi.
16:55
KSČM
Filip se ptá Pavla Bělobrádka, zda je přesvědčen, že církevní restituce jsou to, co chtějí lidé řešit. "Především je potřebné řešit právní věci. Církevní restituce nejsou otázka ani náboženská, ani politická, ale právní," podotkl Bělobrádek.
16:54
Úsvit
Okamura se ptá Vojtěcha Filipa na to, zda by podpořil jeho návrh vypisování referend bez výjimek. "Ano, jsme ochotni podpořit návrhy, které se týkají přímého referenda. My se přímé demokracie vůbec nebojíme," řekl Filip.
16:51
TOP 09
Schwarzenberg se ptá Tomia Okamury na to, zda v případě neúspěchu se podrobí japonské rituální sebevraždě zvané seppuku. "Kdyby v Japonsku byli naši politici, tak už by museli spáchat harakiri, protože tady není zvykem vyvozovat okamžitou odpovědnost za své činy," řekl Okamura.
16:49
ODS
Němcová se ptá Karla Schwarzenberga na to, co vede TOP 09 k úvaze, že budeme v tak dobré kondici, že bychom mohli vstoupit do eurozóny. "Závazek nemůžeme odstranit referendem nebo vytáčkami, musíme ho splnit," uvedl Schwarzenberg. Podle něj Česko může euro přijmout odhadem v roce 2018, ale pouze za předpokladu, že se jeho hospodářství bude vyvíjet tak, aby splnilo vstupní kritéria. Pak se ale musí ještě o přijetí eura dohodnout vláda a ČNB.
16:46
Babiš tvrdí, že všichni jsou jedna parta. Prý ho ODS mohla na objednávku nechat zavřít. Němcová oponuje, že ODS nikdy na objednávku nikoho zavřít nenechala.
16:46
ANO
Babiš se ptá Miroslavy Němcové. Mluví o kmotrech ODS. "Ptám se, proč jste tam seděla, neodešla jste a proč se ODS nerozpustí za ty věci, které tu napáchala od revoluce až po Klausovu amnestii?" Němcová kontruje, že ona na žádné narozeniny nechodila narozdíl od Babiše. Ten se podle ní veze na nejlacinější vlně populismu. "Není nic jednoduššího, než říci, že všichni kradou," řekla. "Nebudu nic lakovat na růžovo. Vím, že jsou věci, které byly udělány dobře a které byly udělány špatně. Za ty špatné jsme se omluvili," uvedla.
16:43
SPOZ
Mynář se ptá Andreje Babiše. "Chtěl bych se zeptat na příběh Unipetrolu, kdy jste po půl roce nezaplatil dlužnou částku. Ani po roce tak nebylo učiněno," říká a ptá se, kolikrát se setkal se Stanislavem Grossem. Babiš tvrdí, že Unipetrol nikdy nenabyl. "Stát se mnou podepsal smlouvu, kterou nemohl plnit," dodal. "Grosse jsem potkal na narozeninách v Kolodějích a na narozeninách pana Zemana a Grégra v Brně v roce 1998," dodal.
16:41
ČSSD
Sobotka se ptá Vratislava Mynáře na to, proč vláda J. Rusnoka nepředloží zákonné opastření, které navrhuje vnitro a kterým by se z církevních restituců vyňal celý areál Pražského hradu. "Nevím, zda je ta otázka na mě položena správně, já nejsem člen vlády," řekl Mynář. "Myslím si, že taková památka má být zachována pro všechny a nemůže být parcelována," dodal.
16:39
Hlavu vzhůru
Bobošíková se ptá Sobotky, jak je možné, že za jeho úřadování na ministerstvu financí narostl dluh o 406 miliard korun. Sobotka kontruje, že více stát zadlužila pravice, a když vládla ČSSD, bylo to "šťastné období ČR".
16:38
Nyní se budou lídři ptát svých politických rivalů.
16:37
Zelení
"Strana zelených je zralá a zároveň svěží. Jde nám o kvalitu života, víme, jak ochránit zdraví, oživit ekonomiku," vábí Ondřej Liška.
16:37
ANO
"Budeme první, kdo splníme předvolební sliby. Nebudeme krást, lhát, nezapomeneme na vás. Postaráme se, aby tu bylo dost peněz a mohli jsme vybrat na důchody, sport, kulturu...," řekl Andrej Babiš.
16:36
Úsvit
"Jsme jediní, kteří neprosazují jen kosmetické změny," sdělil Tomio Okamura a zopakoval třeba to, že prosazuje odvolatelnost politiků.
16:36
SPOZ
"Jsme jedinou stranu, která může nabídnout zkušenosti člověka, který byl předsedou strany, vlády a je prezidentem," řekl Vratislav Mynář.
16:35
KDU-ČSL
"Naším cílem je stabilní a fungující země, která má první řád, vymahatelnost práva, ekonomickou stabilitu, prosperitu a chová se slušně," řekl Pavel Bělobrádek.