Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 10. 2013 16:00

Finiš kampaně před předčasnými sněmovními volbami

17:46
SPOZ
Čtenářka Veronika Prchalová se ptá, zda by SPOZ, pokud by byla ve vládě, se snažila omezit pravomoci prezidenta. "Bude to jen a jen na nové Poslanecké sněmovně. Já nyní nevidím to, že by prezident potřeboval ubrat nebo zesílit, ale podrobíme se většině," uvedl Mynář.
17:44
ODS
Zástupce šéfredaktora MF DNES Martina Riebauerová se ptá na veršovánky v kampani ODS. Němcová odpovídá, že na kampani se podílelo vedení ODS a marketingová firma. "Mně ty říkanky úplně z úst nejdou," přiznala Němcová.
17:43
TOP 09
Čtenář Pavel Jíra se ptá na to, zda by případně do vlády TOP 09 vyslala opět Miroslava Kalouska. "Dvakrát jako nejlepší ministr financí vyznamenaný Kalousek by byl přirozený kandidát," řekl Schwarzenberg.
17:40
KSČM
Dotaz redaktora iDNES.cz Josefa Kopeckého na Vojtěch Filipa: "Kdybyste prosadili referendum a jakým způsobem byste zvrálili zákon a smlouvy se státem?" ptá se k církevním restitucím a slibu, že k němu bude referendum. "Pokud bude zákona zrušen, nebude podklad pro smlouvy. To, co bylo vydáno, zvrátit nepůjde a zůstane církvím," uvedl Filip.
17:35
ČSSD
Otázka za šéfa ČSSD: Kde vezme na volební sliby? "Chceme lépe vybírat daně, zvýšit je pro velké nadnárodní firmy, zavést majetková přiznání a registrační pokladny," vyjmenovává Sobotka.
17:35
Úsvit
"Slogan jsem nevymyslel já, i mně připadá, že je dost tvrdý. Ale nevím, v jakém světě žijete Vy, ale já v tom, kde (...) vznikají nadace na placení školních obědů. Takže já si to myslím, že tu je bordel a korupce. To slovo je tvrdé, ale já si myslím, že zlidovělo," řekl Okamura.
17:34
Profesorka Helena Illnerová se ptá Tomia Okamury, zda opravdu chce kultivovat politku, když na plakátech má slogan: Konec bordelu a korupce v Čechách.
17:30
ODS
"Je rozdíl mezi vázacím aktem a vázaným mandátem, doporučuju to nastudovat," řekla Babišovi Němcová. Podle ní se bez změny ústavy přeběhlictví postihnout nedá.
17:29
ANO
Na Babiše jde otázka čtenáře, zda se dají nastavit pravidla tak, aby zabránila přeběhlictví. "Nenašli jsme žádné řešení. Vím, že za První republiky tu byl nějaký vázací akt, ale my nevážeme poslance, jak to dělaly jiné strany. Můžeme apelovat je na jejich morálku," řekl Babiš. Pokud by podle něj politik z ANO udělal nějakou nepředloženost, tak to oznámí a politika vyzve, aby z hnutí odešel.
17:28
Nyní přišel čas na otázky čtenářů iDNES.cz a diváků v sále.
17:26
Hlavu vzhůru
Bobošíková má vysvětlit, kdo sponzoruje hnutí, které vede a zda je to i Václav Klaus. Podle ní Klaus peníze nedává, je jen "vítr z zádech". Hnutí má podle ní zhruba 20 milionů z půjček a darů.
17:25
TOP 09
Schwarzenberg musí vysvětlovat, jak to je s jeho odchodem z politiky. "Motivuje mě vynikajícím způsobem pan prezident, abych zůstal v politice," tvrdí.
17:24
KSČM
Kubík připomíná komunistům, že v září 2009 propadl v testu MF DNES poslanec Jiří Dolejš. Filip tvrdí, že to byl od deníku jen trik a pokud o mediokracii. Dolejš tvrdí, že jsou rozhodnutí jednotlivců a pak ty strany.
17:18
Úsvit
Okamura říká, že si klidně sám sobě uzákoní odvolatelnost. Reaguje tím na poznámku moderátora, že jeho by se případné zavedení přímé volby a odvolatelnosti politiků netýkalo, protože prosazení by trvalo delší dobu.
17:16
Úsvit
Kubík se ptá, proč si Okamura vetknul do názvu hnutí své jméno. "Nezavání to trochu kultem osobnosti?" říká moderátor. "Okamura vysvětlil, že to bylo proto, aby lidé věděli, že je hnutí spojené s myšlenky přímé demokracie, které on prosazuje. "Moje jméno je všeobecně známé a lidé vědí, co prosazuju," uvedl Okamura.
17:14
ANO
Babiš říká, že chce "opravovat" stát z opozice. Prý si počká čtyři roky a pak ANO volby vyhraje. "Jako poslanec můžu Agrofert řídit a premiérem nebudu," řekl na souběh případných funkcí.
17:13
ANO
Čásenský se ptá Babiše, který vlastní i MF DNES a iDNES.cz, zda by nechal Agrofert řídit lidi, kteří mají minimální zkušenost s něčím takovým. On sám totiž třeba v rozhovoru pro Týden přiznal, že sám nikdy na jednání Sněmovny nebyl a politickou zkušenosti nemají ani další kandidáti ANO. "Já jsem se v životě naučil, že 1 + 1 jsou 2 a s tím jsem si vystačil," tvrdí Babiš a jeho odpověď vyvolává smích publika.
17:11
KDU-ČSL
Bělobrádek uvedl, že by lidovci nešli do koalice s ČSSD.
17:08
SPOZ
Čásenský se ptá Mynáře, hradního kancléře, zda je nyní v práci, nebo má volno. Naráží tím na souběh jeho angažmá. Mynář tvrdí, že má neplacené volno. "Čím SPOZ zastavil pana Kalouska?" ptá se moderátor na heslo volebních billboardů SPOZ. "Nebudeme si přiznávat zásluhy paní Nagyové a Ištvana, ale zaplať pánbůh za to," opáčil Mynář.
17:06
ODS
Kubík cituje z rozhovoru s hercem Vetchým, který vyšel v magazínu MF DNES. Otázka směřuje na to, zda Němcová neposlouží ODS jen za "užitečného idiota" a že ji strana po volbách shodí. Němcová říká, že svoji roli přijala a takové obavy nemá. Podle ní ona a Kuba mají odlišné názory a stranu nyní reprezentují dva lidé. "Výkonnou radou jsem ale byla zvolena jednomyslně, proto jsem přesvědčena, že tato volba znamená, že jsem v pozici člověka, který je jedničkou a tato pozice znamená v případě volebního úspěchu to, že se člověk stává premiérem," uvedla Němcová.