Připraveni na tanky. Protitankové ježky na Prašném mostě, u jednoho z hlavních vstupů do Hradu, zůstávají. | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Jak Pavel (ne)otevřel Hrad. Kontroly sice zmizely, pro veřejnost je ale uzavřenější

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Na seznamu priorit Petra Pavla po nástupu do prezidentské funkce z 16. března loňského roku je to hned na prvním místě: „Otevírání Hradu veřejnosti.“ Ostatně bezprostředně po svém zvolení prezident tvrdil: „Jedny z prvních kroků povedou k fyzickému i informačnímu otevření Hradu. Chtěl bych více akcí, které přivedou na Hrad veřejnost…“ Jenže jak MF DNES pár týdnů před prvním rokem Petra Pavla v prezidentské funkci zmapovala, realita je spíše opačná. Pražský hrad je dnes pro veřejnost fakticky uzavřenější, než tomu bylo v éře Miloše Zemana.

V letošním novoročním projevu Pavel kromě jiného konstatoval: „Loni v březnu jsem díky vaší důvěře přišel na Pražský hrad a převzal jsem úřad, který byl uzavřený do sebe a uzavřený před lidmi. Rezignoval na potřeby občanů, na vize a plány. Od té chvíle pracuji na tom, aby se to změnilo.“

Jistě, od loňského dubna byly plošné kontroly u rámů při vstupu na Hrad změněny na namátkové.

To ovšem platilo od března do dubna 2021 už za Zemana, než to s poukazem na bezpečnostní rizika „zatrhl“ tehdejší policejní prezident Jan Švejdar. Bývalý prezident u policie neuspěl ani s dlouhodobými snahami o odstranění protitankových „ježků“, za které ho v minulosti kritizoval jak ministr vnitra Vít Rakušan, tak v prezidentské kampani Petr Pavel.

„Ježci“ jsou na Hradě dodnes a dle aktuálního vyjádření Kanceláře prezidenta republiky tam i zůstanou.

Správa Pražského hradu zvýšila nájmy a ceny za služby provozovatelům restauračních zařízení na Hradě, což vedlo ke zdražování a zkrácení otevíracích dob.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video