Na kartu OpenCard se stojí dlouhé fronty | foto: Lucie Lechnerová, iDNES.cz

Praha nestíhá vydávat karty OpenCard, pomoci mají knihovny i radnice

  • 19
Dlouhé fronty a nekonečné čekání. Tak to vypadá v posledních dnech na všech místech v Praze, kde se vydává elektronická tramvajenka OpenCard. Její výdej je ve skluzu, a tak se magistrát rozhodl garantovat slíbenou desetiprocentní slevu na roční kupon pro ty, kteří si o ni požádají do 20. září.

Škodův palác, Adrie nebo stanice metra Anděl, zde všude byly kolem druhé hodiny odpoledne fronty. Lidé netrpělivě přešlapovali s formulářem v ruce. "Čekám tady téměř hodinu a ještě nejsem na řadě," postěžovala si jedna z čekatelek na OpenCard.

Ve Škodově paláci ukazovala světelná tabule, že do druhé hodiny tady už odbavili u tří přepážek přes devět set lidí a dalších nejméně dvacet postávalo v tu chvíli v řadě.

Od počátku srpna, kdy se celý projekt elektronické tramvajenky rozjel, si o ni požádalo 70 tisíc lidí. Jen 20 tisíc z nich má už kartu v ruce. "Jsme ve skluzu," potvrdil iDNES.cz mluvčí projektu Martin Opatrný. "Proto se magistrát rozhodl garantovat slevu ve výši 475 korun všem, kteří si o kartu OpenCard požádají do 20. září," dodává.

Ti, co tuto podmínku splní, pak mohou desetiprocentní slevu na roční kupon uplatnit kdykoliv. "Spouštíme také 29. září e-shop," doplňuje Opatrný. Po internetu pak levnější roční kupon pořídíte do konce října. Jak přiznává sám mluvčí projektu, magistrát neočekával tak velký zájem o elektronickou tramvajenku.

"Rozšiřujeme kontaktní místa a také posilujeme výrobu a distribuci karet," tvrdí Opatrný. Od 1. září si také o kartu OpenCard můžete požádat ve 13 pobočkách městské knihovny. "Kontaktní místa OpenCard by měla být také na úřadech městských částí," říká Opatrný. "Teď probíhá pilotní projekt v Praze 13 a pak by se měl rozšířit do všech městských částí."

Pokud se žadatelům o kartu zdá termín výdeje karty dlouhý, Opatrný vysvětluje: "Těch sedm až deset dní je pouze orientačních. Doporučujeme lidem, aby si kartu nechali poslat poštou a zároveň na sebe nechali e-mailovou adresu nebo telefon. Dáme jim vědět, že karta je na cestě."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video