Andělé, drag queens a rodiny s dětmi. Koho potkáte na letošním Prague Pride?

  • 263
Kromě zástupců jednotlivých písmen ze zkratky LGBTQ+ se letošního Prague Pride účastní i různé skupiny, které buď z queer komunity přímo vycházejí, nebo s ní jsou úzce spojeny. Na průvodu tak vedle obyčejných lidí můžete potkat takzvané medvědy, psy, ale také anděly, kteří chrání ostatní. Shodují se, že duhový průvod je pro ně jako karneval, kde se cítí bezpečně.

Duhové rodiny Narovnání práv

Jan Tomášek (vpravo) s partnerem Janem Klinkáčkem na Pridu

Strávit víkend v Praze na 13. ročník Prague Pride přijede letos z Libereckého kraje Jan Tomášek s partnerem a dcerou. „Chceme si s malou užít průvod, jít na Letnou a v neděli se podívat na Střelecký ostrov,“ těší se.

„Je to pro nás příjemně strávený den, člověk se cítí dobře. Jde tam cítit síla komunity. Je pro nás důležité se zúčastnit také proto, že to může být přínosné pro ostatní účastníky, kteří uvažují o rodině. Můžeme jim ukázat, že to jde,“ doplnil Tomášek, který je se svým partnerem Janem Klinkáčkem ve vztahu téměř sedm let.

Střízlivýma očima

Za aktuální téma vnímá Tomášek uzákonění manželství pro všechny a narovnání práv. „Je to pro nás důležité i kvůli tomu, že máme dítě a bylo by fajn, kdybychom k němu mohli mít oba stejný právní vztah,“ sdělil. V současné době je jako zákonný zástupce dítěte totiž možný pouze jeden z páru. Druhý k potomkovi právně nemá žádný vztah.

Ačkoli by si Tomášek přál, aby zákon umožňující manželství stejnopohlavním párům na podzim prošel parlamentem, má střízlivá očekávání. „Situace i samotná nálada ve společnosti se podle mě hodně mění. Bude záležet na tom, jak se politici rozhodnou v rámci politických stran a toho, co se od nich očekává,“ dodal.

Půjdete na letošní Prague Pride?

celkem hlasů: 1606
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 16. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

Za zrovnoprávnění LGBT+ lidí dlouhodobě bojuje iniciativa Jsme fér, která při příležitosti Pridu připravila výstavu na Václavském náměstí s názvem Děti a rodiny, které stát neuznává.

„Soubor obsahuje fotografie deseti českých gay a lesbických rodin s dětmi, které se v současné nestabilní době snaží budovat rodinné štěstí i přes to, že jim stát neposkytuje právní ochranu, výhody a záruky, jaké dává manželům,“ uvádí Jsme fér.

Přijďte za námi na náš stánek na Střeleckém ostrově. ❤️ Jsme tu každý den festivalu kromě soboty (to budeme na před průvodem na Václavském náměstí a po průvodu na Letné). Můžete u nás podepsat petici za manželství pro všechny páry, podpořit nás koupí našeho férového merche a hlavně si popovídat o všem, co vás ohledně rovných sňatků zajímá a zjistit, jak se můžete zapojit i vy. Je to velice důležité. Pojďte se s námi podílet na změně, která přinese to, po čem už dlouho všichni toužíme – manželství pro všechny páry v Česku.
❣️ Příští dva měsíce rozhodnou o rovných sňatcích.

#JsmeFér #ManželstvíProVšechny #rodina #manželství #děti #Sněmovna #Parlament #equalmarriage #duhovérodiny #RegistrovanéPartnerství @ods.cz @kducsl @top09_cz @pirati.cz @stan.cz @mlade.piratstvo @mladeano @ods_mladi @mladi_topkari @toptym @strakovka @senatcz @snemovna_official

8. srpna 2023 v 16:14, příspěvek archivován: 9. srpna 2023 v 15:46

Drag Škatulky pryč

Drag queen Blacktail na Prague Pride 2022

Výrazné líčení, převleky nebo vysoké podpatky. Drag je druh performativního umění a zpravidla se rozlišuje přidáním „queen“ pro performery předváděcí femininitu (ženskost) a „king“ pro umělce předváděcí maskulinitu (mužnost). Jsou ale i performeři co boří tyhle škatulky.

„Může ho dělat úplně kdokoliv. Člověk si udělá něco jako alter ego, vytáhne ze sebe svou osobnost a posune ji úplně do maxima,“ říká Karel Wolf, který působí pod uměleckým jménem Blacktail.

Se svými drag kolegy bude letos na pražském Pridu vystupovat skoro každý den. „Reprezentace dragu na Pridu je strašně důležitá. Člověk si řekne, že je to umění, takže není tak důležité jako identita samotná, ale drag je s identitou úzce spojen,“ vysvětluje s tím, že drag členům LGBT+ komunity může například pomoci přijmout vlastní tělo. Pomáhá ale také otevírat palčivá témata.

„Už se mi vícekrát stalo, že za mnou někdo přišel kvůli věci, co mi připadala jako samozřejmost. Třeba když jsem si dal třpytky na jizvy, místo toho abych je zakrýval (Wolf je trans muž, který podstoupil operaci hrudníku pozn. red.), za mnou přišel kluk a řekl mi, že má díky tomu pocit, že se za ně taky nemusí stydět,“ popisuje.

Drag umělec Blacktail v Pride Village na Střeleckém ostrově (8. srpna 2023)

Forma aktivismu

„Tím, že člověk do dragu vůbec jde, sám sebe vystavuje nebezpečí,“ říká a dodává, že vícero jeho kolegů a kolegyň kvůli napadení skončilo v nemocnici. Vzpomíná také na střelbu v Bratislavě, při které zemřeli dva mladí LGBT+ lidé, Matúš a Juraj.

„Už jenom tím, že se člověk s touto komunitou asociuje, že se nebojí ukázat světu, že je queer a nebojí se jít například do dragu, a tím pádem se stát neskutečně výrazným a zářivým terčem, dělá komunitě velkou službu. Pomáhá tak drag a LGBT+ komunitu normalizovat i přes nebezpečí s tím spojená,“ myslí si umělec. Drag v tomto ohledu považuje za formu aktivismu.

„Nejvíc se mi na Pridu líbí přátelská atmosféra. Lidé se tam můžou cítit bezpečně a vyjít ze své komfortní zóny,“ říká Wolf. Pride je podle něj ale v první řadě demonstrace. „Není to jenom oslava, pochod nebo festival. Původně to byla demonstrace a tuto formu by si to mělo zachovat. Jde o nastolení rovných práv. Dokud nebudou rovná práva aspoň legislativně, budou demonstrace potřeba,“ uzavírá.

LGBT+ věřící Nemuset si vybírat

Stánek spolku Logos v Pride Village na Střeleckém ostrově (8. srpna 2023)

Pravidelně se Prague Pridu účastní i spolek Logos, který sdružuje LGBT+ věřící a jejich příbuzné nebo přátele. „Letos jsme připravili dvě bohoslužby, jednu na úvod a druhou poslední den festivalového týdne. Dále máme po celou dobu festivalu na Střeleckém ostrově stánek, kde poskytujeme informace a nabízíme prostor pro duchovní rozhovory. Jdeme také v průvodu,“ sdělil předseda spolku Jiří Votava.

„Je důležité, aby návštěvníci Pridu viděli, že i v církvích a mezi věřícími jsou LGBT+ lidé, že je možné skloubit víru a sexuální identitu dohromady. Není nutné si vybírat,“ popisuje člen spolku Logos Lubomír Králík, který informuje ve stánku na Střeleckém ostrově.

Přístup náboženských institucí ke queer lidem přitom podle něj závisí na dané církvi. „Třeba starokatolická, československá husitská, teď i českobratrská evangelická církev bývají velice vstřícné. Katolická církev by, myslím, byla raději, kdyby to téma vůbec neexistovalo,“ říká Králík s tím, že také závisí na osobní zkušenosti kněze či jeho věku. Mladší generace farářů podle něj bývají chápavější.

„Z osobní zkušenosti můžu říct, že jsem si připadal porouchaný, že se mnou je něco v nepořádku a že je to moje vina,“ sdělil. „Stačí když je kněz nepřijímající a šíří nenávist. Potom to mladý člověk může obrátit proti sobě a třeba se může pokusit ukončit svůj život. To je asi to nejhorší, co se může stát. Absolutní nepochopení člověka a jeho duše,“ zakončil Králík.

Letos bez satanistů

Pridu se v minulosti účastnil i satanistický spolek Satanova komunita, neboť satanismus podle něj hájí individualitu a svobodu jedince. Každý má proto právo žít tak, jak mu to vyhovuje a jak je mu to příjemné. „Už z této podstaty vyplývá, že jako satanisté musíme bojovat za práva LGBT menšiny,“ sdělil před čtyřmi lety religionista a řečník satanistů Jakub Jahl.

Spolek v roce 2021 ukončil svou činnost a nyní působí pouze edukačně. Podle Jahla se tak letos Pridu satanisté organizovaně účastnit nebudou. „Ale Pride samozřejmě stále podporujeme,“ dodal.

Stánek spolku Logos v Pride Village na Střeleckém ostrově (8. srpna 2023)
Stánek spolku Logos v Pride Village na Střeleckém ostrově (8. srpna 2023)

Stánek spolku Logos na Střeleckém ostrově.

Psi Boření stigmat

Lars na loňském Prague Pride.

Návštěvníci Pridu mohou narazit i na takzvané „pejsky“. Obvykle na sobě mají psí masku, někdy chodí po dvou, jindy po čtyřech. „Puppy play je hra na psy a jejich páníčky,“ říká Jiří Markvart, který se věnuje puppy play necelé dva roky. Poprvé byl na Prague Pride v masce psa minulý rok.

Lars na loňském Prague Pride
Lars na loňském Prague Pride

Lars na loňském Prague Pride

Lidé se nutně nepřevlékají za psy, protože se jimi cítí být. „Pro některé to je odnož BDSM, kdy se lidé převlékají za psy, aby byli v určité roli ke svému páníčkovi či dalším psům, kde funguje určitá hierarchie. Pro jiné to zase může být otázka módy,“ vysvětluje.

„Pro mě a pro spoustu dalších je to druh odpojení se od každodenního života. Když si člověk nasadí psí masku, přepne se většinou i do své psí persony. Ta je definovaná jménem a tím, jaký ten pes je,“ doplňuje Markvart, který si v masce říká Lars.

Motivace za nasazením psí masky je individuální. Obdobně to platí i pro stránku sexuální. „Může to být sexuální, ale zdaleka to není podmínkou. Tak to ve výsledku platí úplně o všech fetiších,“ říká.

Pojmy

BDSM je zkratka pro erotické představy nebo sexuální chování, kterého se lidé účastní dobrovolně. Používá se pro jednu, nebo více aktivit, jimiž jsou sexuální sadismus a masochismus, tedy působení a přijímání silných fyzických podnětů nebo bolesti, dominance a submisivita v sexu (nadvláda a podřizování se) a bondage (svazování, znehybňování) nebo bondage and discipline (svazování a výcvik).

Kink, zkratka kinkness, je označení pro nekonvenční sexuální praktiky, koncepty nebo fantazie.

Vanilla, vanilkový sex pak označuje praktiky konvenční.

Otevřenost odlišnostem

„Samozřejmě by nebylo vhodné, kdyby na Pridu někdo pobíhal nahý, měl sex přímo na ulici nebo něco takového. Na druhou stranu, spousta lidí nějaký kink nebo fetiš má, ale hrozně ho tají. Myslím, že čím víc se budou fetiše neagresivní formou ukazovat, tím méně se budou odsuzovat a brát jako něco, řekněme, úchylného. Lidé mají rádi spoustu věcí a to, že ta věc není většinová, neznamená, že je špatná,“ říká Markvart.

Kinky jsou naopak podle něj skvělým způsobem, jak se může jednotlivec projevit, seberealizovat a věnovat se něčemu, co ho doopravdy baví. Zdůrazňuje ale, že dotyční nesmí nikomu ubližovat a vše musí být konsenzuální.

Lidé na Larse reagují vesměs pozitivně a většina reakcí podle Jiřího spadá do jedné ze dvou kategorií. „Prvním je to víceméně jedno. Těm druhým to přijde zábavné a chtějí se fotit. Musím zaklepat, že jsem se nesetkal s negativní reakcí. Ale myslím, že to je za prvé Pridem a potom Prahou, která je víc otevřená odlišnostem než zbytek republiky,“ sdělil.

Sestry věčné radosti Prevence a osvěta

Sestry věčné radosti součástí radikálního bloku Alt*Pride v rámci průvodu Prague Pride Parade.

Sestry věčné radosti propagují péči o zdraví a příslušníky LGBT+ komunity podporují především v oblasti prevence HIV/AIDS. Vizuálně zaujmou bílou tváří s barevnými ozdobami. Na Pride pochodu šíří osvětu o pohlavně přenosných nemocech a rozdávají preventivní balíčky. V České republice působí jako nezisková organizace.

„Tyto neoficiální řády vznikly v San Franciscu v době, kdy vypukla epidemie AIDS. Předpokládalo se, že pomůže církev, ale protože se jednalo především o gaye, tak se k nim církev otočila zády. Parta kluků ze San Francisca si v reakci na to půjčila z divadla kostýmy jeptišek, namalovala si obličeje na bílo, protože bílá symbolizuje smrt, a šla do ulic rozdávat kondomy a mluvit o prevenci,“ popisuje předseda českých Sester věčné radosti Michael Jettmar.

V Česku řád působí asi šest let a může se k němu připojit kdokoli, kdo o osvětu jeví zájem. „Nejvíce nás bylo sedm. Teď jsem to já a tři ženy,“ říká Jettmar s tím, že v zahraničí početně převažují muži.

#altpride & #praguePride #week and #saturday #parade Day.

Ladies and gentleman, so this is #new #generation of @czech #sistersofperpetualindulgance #SPIcz

16. srpna 2019 v 0:12, příspěvek archivován: 9. srpna 2023 v 16:07

Alternativní Pride

„Sám jsem se k sestrám připojil tak před čtyřmi lety. Líbilo se mi, jak jsou výstřední, člověk přitahuje pozornost. Skvěle se tak vybírají peníze, které se pak dají použít na preventivní materiály,“ sdělil Jettmar, pro kterého je převlek velký výstup z vlastní komfortní zóny.

Sám je součástí alternativního Pridu Act*Pride (dříve Alt*Pride), který je radikálnější a proti „tradičnímu“ Prague Pride se v mnohém vymezuje. Kritizuje například jeho komerci a sponzoring.

„Sestry se k alternativnímu Pridu přidaly, protože mají vždy stát na straně nejslabších,“ říká Jettmar. Letos se alternativní Pride kontakt nebude, tudíž se Sestry věčné radosti připojí do sobotního průvodu v rámci antikapitalistického bloku, který se vyznačuje růžovo-černým zabarvením.

Medvědi Šíření body positivity

Medvědí výprava na Prague Pride

Medvědi jsou v České republice nejvíce jednotnou subkulturou LGBT+ komunity. „Medvěd bývá většinou chlap, který má větší index tělesné hmotnosti, je objemnější. Charakteristickým rysem medvědů je výrazné tělesné ochlupení a vousy, ale můžou sem patřit i podmnožiny, které se tomuto standardu vymykají,“ říká Jakub Rektořík, který drží titul Mr. Bear Czechia za rok 2023.

„Medvědí uskupení vznikala v protikladu k mainstreamovému ideálu gay kluka, který je atletický, hladký, oholený nebo hubenější. Spousta chlapů cítila, že je to nevzrušuje a zároveň sami tak nevypadají,“ vysvětluje Rektořík.

„Tito chlapi mají rádi svou pohodu, jsou komfortní ve svém vlastním těle. Nevadí jim mít trošku bříško, naopak jim to přijde atraktivní,“ popisuje výherce soutěže své medvědí kolegy. Díky společným zájmům se spolu muži setkávají, organizují výlety nebo společná piva.

Medvědí výprava na Prague Pride

Mr. Bear Czechia za rok 2023 Jakub Rektořík

Medvědí výprava na Prague Pride

Medvědí výprava na Prague Pride

Skutečné tváře

Podobně jako v minulých letech se Jakub Rektořík na Pride chystá i letos. „Během průvodu budeme mít svou vlastní výpravu pražských medvědů. Na Letné budeme mít i infostánek,“ doplňuje. Pride je pro něj novou tradicí, festivalem, kam se lze vypravit s celou rodinou.

„Opravdu to není festival perverze, ráj fetiše. Je to karneval, kde se člověk cítí bezpečně. Všichni jsou milí, přátelští a řekl bych, že ta akce je dost family friendly,“ říká.

Také on na Pridu oceňuje jeho aktivistický prvek. „Je potřeba, aby se vědělo, že tady jsme v hojném počtu, že nejsme jenom nějaká skupina lidí, o které se povídá v parlamentu a přemýšlí se, co s ní. Jsme skutečné tváře a je nás docela hodně. Jsme kolegové, zaměstnanci firem, příslušníci rodin,“ uvádí.

Na Pridu se mu také líbí rostoucí účast heterosexuálů. Ta podle něj dokazuje, že se nálada ve společnosti mění k lepšímu.

Andělé Blokáda nadávek

Anti hate anděl na Prague Pride

Takzvaní anti hate andělé svými velkými bílými křídly zakrývají odpůrce průvodu vykřikující urážky vůči LGBT+ lidem. Vytváří tak hranici pro bezpečný prostor (safe space). „I letos budeme na Prague Pride mít anděly, bude jich minimálně pět,“ říká jejich organizátorka za Prague Pride Kateřina Šilhová.

„Je to obrovský bílý kostým, do kterého se dobrovolníci převlečou a mohou se postavit před odpůrce s transparenty, kteří svými radikalizovanými názory znepříjemňují průvod,“ vysvětluje.

Historicky roli anti hate andělů zastávali především heterosexuálové, kteří chtěli v průvodu chránit LGBT+ účastníky. „Využívali toho, že nejsou to, proti čemu odpůrci vystupují. I když pokřikovali nenávistné komentáře, andělé jimi nebyli tak rozhození, jako mohl být queer člověk,“ přibližuje Šilhová s tím, že andělé budou přítomni pouze v sobotním průvodu.

Fyzická i mentální zdatnost

„Tento rok jsme zadali více specifické požadavky pro pozici andělů jako je fyzická zdatnost, protože celá konstrukce je docela těžká a jít z Václaváku na Letnou může být docela náročné,“ říká Šilhová. Podle ní je důležité, aby byl dobrovolník zdatný i po mentální stránce. Proto vybírají spíše starší a zkušenější zájemce.

Andělé jsou podle Šilhové proškolení policií. „Protože jsou velcí, jdou dobře vidět a stoupají si přímo před nebezpečí, jsou snadnější terč,“ vysvětluje. K žádnému většímu konfliktu mezi anděly a odpůrci ale zatím, od jejich představení v roce 2019, nedošlo.

„Násilničtí odpůrci jsou v posledních letech úspěšně odstraněni policií, takže průvod s nimi nepřijde vůbec do kontaktu. Když se objeví nějaká radikálnější skupinka, tak většinou nebývá agresivní fyzicky, pouze verbálně,“ doplňuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video