Ministr školství Robert Plaga se postavil proti snaze části vládních poslanců pouze odložit povinnou maturitu z matematiky o dva roky.

Ministr školství Robert Plaga se postavil proti snaze části vládních poslanců pouze odložit povinnou maturitu z matematiky o dva roky. | foto: ČTK

Povinná maturita z matematiky za rok nebude. Ve hře i omezení mobilů ve škole

  • 236
Studenti, kteří mají strach z matematiky, se mohou začít těšit, že nebudou muset příští rok povinně maturovat z matematiky. Ve hře jsou dvě základní varianty. Buď bude povinná maturita z matematiky zrušena úplně, nebo odložena o dva roky. Poslanci budou hlasovat i o tom, že školy budou moci zakázat nebo omezit žákům a studentům používání mobilních telefonů.

„Je pravděpodobné, že se podaří tento zákon schválit do konce březnové schůze,“ řekl ministr školství za ANO Robert Plaga.

Ve Sněmovně se postavil proti snaze vládních poslanců, bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD a poslanců ANO Karla Raise i Iva Vondráka, nerušit povinnou maturitu z matematiky, jak to navrhla vláda, ale pouze ji o dva roky odložit. Plagu podpořil i šéf opoziční ODS, exministr školství Petr Fiala.„Maturitní zkoušku z matematiky nikdo neruší,“ obhajoval ministr školství vládní návrh změny  školského zákona.

Podle jeho nyní platné verze by studenti některých oborů museli poprvé povinně dělat maturity z matematiky v roce 2021, ale vláda chce tuto povinnost zrušit. Proto Plaga přišel s tím, že by studenti povinně z matematiky maturovat nemuseli a mohli by si nadále vybírat mezi matematikou a zkouškou z cizího jazyka.

Ministr upozornil, že je ještě jedna varianta a může se stát, že celý zákon spadne pod stůl, ale to se zatím zda spíše nepravděpodobné. Zastánci zachování matematiky jako povinného maturitního předmětu v příštím roce se ve Sněmovně neprojevili. „Situace je nepřehledná,“ řekl Plaga.

Poslankyně za vládní hnutí ANO Marcela Melková při projednávání změny školského zákona také navrhla, aby škola mohla omezit či zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty, s výjimkou jejich používání v nezbytném rozsahu ze zdravotních důvodů.

Ministr Plaga, šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek i předseda SPD Tomia Okamura iDNES.cz řekli, že návrh, aby školy mohly studentům omezit používání mobilních telefonů, podporují.

„Maturitu z matematiky si volí, protože by neudělali tu z jazyka“

Postoj ministerstva školství zrušit povinnou maturitu z matematiky podpořil předseda ODS, bývalý ministr školství Petr Fiala. „Podívejme se na tu realitu a ta je takováto: Prostě na řadě středních škol není schopna třetina žáků udělat maturitu, kterou si dobrovolně vyberou. A tu si dobrovolně vyberou proto, že jejich šance uspět v cizím jazyku je ještě mnohonásobně nižší. To je realita současného českého školství zvlášť ve středoškolské odborné větvi,“ řekl Fiala. A tento naprosto zásadní problém v tom, jak jsou studenti připravováni na maturitu se podle něj za dva roky nevyřeší.

Rais reagoval, že se mu nelíbí argumentace, že když část studentů není schopna u maturity uspět, má to vést k tomu, aby se jim snížila laťka, kterou musí ke složení maturitní zkoušky udělat.

Fiala odmítl, že jde o nějaké snižování laťky či o to, že maturitu z matematiky není schopno složit 30 až 40 procent studentů, ale o to, že je schopna na zkouška není schopna dostatečně kvalitně připravit.

Povinnou maturitu z matematiky si mají podle šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka spouštět ti, kteří ji chtějí, „ve svém volebním období“ a ne aby to padlo na ministra školství v příštím volebním období.

„Jestli chcete maturity z matematiky povinné tak, jak je to naplánováno, tak si to prosím udělejte ve svém volebním období, ať vám to naběhne, vy za to máte zodpovědnost, vy si to spustíte a nebudete to házet na někoho jiného. To mi přijde nefér. My samozřejmě podporujeme to, aby se to zrušilo a znovu promyslelo nějakým rozumným způsobem, nebo aby se to odložilo na nějakou podstatně delší dobu,“ řekl doslova Michálek.

Naopak šéf SPD Tomio Okamura iDNES.cz řekl, že jeho strana podporuje, aby se z matematiky povinně maturovalo, přičemž výjimku by podle něj měly dostat umělecké a zdravotní školy či školy sociálního zaměření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video