Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Povinná maturita z matematiky za rok nebude. Ve hře i omezení mobilů ve škole

Studenti, kteří mají strach z matematiky, se mohou začít těšit, že nebudou muset příští rok povinně maturovat z matematiky. Ve hře jsou dvě základní varianty. Buď bude povinná maturita z matematiky zrušena úplně, nebo odložena o dva roky. Poslanci budou hlasovat i o tom, že školy budou moci zakázat nebo omezit žákům a studentům používání mobilních telefonů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nedokáži si dost dobře představit absenci matematiky u některých oborů běžného života. Jak by to vypadalo, kdyby na pobočce banky bankéř místo výpočtu, třeba portfolia klienta, předložil slohové cvičení o koruně? Povinná maturita z matematiky byla součástí maturit vždy. Povinná státní maturita je nástroj státu, jak udržet určitý standard vědomostí. Matematika by neměla být stranou. Je jazykem, kterým se domluvíte po celém světě - čísly.

0 0
možnosti

Nikdo navrhuje "absenci matematiky". Matematiku se přece absolvent střední školy učil 12-13 let. Jenže Sněmovna se bude rozhodovat, zda má zůstat současná volba mezi matematikou a cizím jazykem, anebo zda má být zavedena povinná matematika a tedy cizí jazyk odsunut mezi ostatní volitelné předměty, jako je třeba zeměpis. Takže absenci znalosti cizího jazyka u některých oborů běžného života si představit dovedete? Cizí jazyk může dle Vás zůstat stranou?

0 0
možnosti

Jelikož jsem maturitu ještě nedělal a teprve ji mám před sebou, mohu posuzovat zda je dobře, že se odkládá.

Spíše mě štvou ty telefony. O hodinách jen ten zákaz v pořádku ale o přestávkách? Není to náhodou volný čas toho studenta/žáka?

Jak by se vám, zastáncům jejich zákazu, kteří již dávno nechodí do školy líbilo, kdyby vám to v práci zakázali i o pauzách? Je to jednoduše omezování osobní svobody. Já si dřív třeba o přestávkách projížděl zprávy a nebo poslouchal hudbu abych si odpočinul a při tom poslouchání hudby jsem se připravil na další hodinu. A teď to mám zakázané.

0 0
možnosti

Ještě zrušit maturitu z cestyni a bude. :-P

1 2
možnosti

Bez matematiky neni nic!! Vetsina poslancu ji nechce protoze mezi nimi jsou lide, kteri maturitou nikdy neprosli nebo vystudovali podvodem!

0 1
možnosti

A co kdyby někdo řekl, že bez znalosti cizího jazyka není nic? Jaký máte důvod pro tvrzení, že matematika je pro každého mnohem důležitější než cizí jazyk?

2 0
možnosti

J97a61n 13N67o62v83a55k

6. 3. 2020 17:50

A co ty maturity zrušit úplně, stejně k tomu časem dojde..!!

0 2
možnosti

Doporučuji ještě zrušit povinné čtení a psaní, beztak má každý mobil tak si poslechne audioknihu nebo pustí automatický přepis řeči.

3 3
možnosti

Maturita je stejně k ničemu, tak je potřeba ji zrušit! A nejlépe celé školství!

0 2
možnosti

P27e57t84r 53K45o89v39á69ř

6. 3. 2020 17:07

Yes. Vítejte v 17. století.

0 0
možnosti

No pokusím se Vám to vysvětlit, ale obávám se, že blahoslavení duchem království nebeské je Vaše.

Studiem a ovládnutí základních matematických principů (a středoškolská matematika jsou povětšinou jen základní rozšířené vztahy) dokazujete schopnost myslet a logicky řešit problémy na abstraktním základě. Jinými slovy určitou intelektuální zdatnost pro náročnější lidské činnosti nebo systémy, kde nutnost abstrakce a pochopení vztahů hraje významnou roli. To platí i pro vaše příkladové dějepravce.

Ten váš přístup hrnutí faktů a v uvozovkách specializované přípravy už na gymnáziu, dělání, jen co mne baví, je cesta do pekel. Co chybí naší mladé generaci, mimo toho, že jsou sociální "mimoni", kteří nedokáží pozdravit ani děkana své fakulty - je schopnost induktivního myšlení a zevšeobecňování, které jim umožní řešit pro ně neznámé úlohy, ke kterým mají všechny potřebné znalosti. V poslední době jsem nechtěně rozložil pár studentů, které jsem nutil formulovat obecné principy problému. Jeden mne dokonce obvinil, že se špatně ptám. To neustále sklouzávání k jednotlivostem, které je zavádí na slepou kolej, je charakteristické a leží ve vzdělávacím systému. Ministr může vymyslet x- koncepcí, ale tohle změní jen překopání pedagogického školství, zvýšení konkurence mezi učiteli a vypakování všech, kteří na toto inspirativní povolání nejsou vhodní. Jinými slovy, ředitelé musí být vynikajícími manažery a mít volnou ruku a zodpovědnost ve výběru učitelů. Další problém je kapitační platba, která přilepí na záda každého žáka batoh peněz a dramaticky mění dynamiku systému. Rozbor školství by byl hodně dlouhý, ale poslední poznámka, která opět vychází ze středního stupně. Pravděpodobně po nich na gymnázií moc nechtějí nebo studentům všechno projde, ale míra ojeb.vání a podvádění na vysokých školách se extrémně zvýšila a nikdo s tím nic nedělá. Problém je, že intelektuální úroveň můžete dosáhnout i tvrdou prací, pokud i toto odbouráme, bude to pro společnost hodně devastující.

3 3
možnosti

Zajímavé, přečetl jsem si Váš příspěvek několikrát, ale ne se vším souhlasím. Tvrdíte, že pro budoucího učitele dějepisu a zeměpisu je lepší, donutíte-li ho maturovat z matematiky namísto z dějepisu, zatímco dovolit mu maturovat z dějepisu i ze zeměpisu by byla "cesta do pekel". No nevím. Takový student, jenž nemá k matematice žádný vztah a nikdy ji v životě nebude potřebovat, se našprtá matematické vzorečky, odmaturuje a pak je zase rychle zapomene. Jeho úroveň logického myšlení se tím nezvýší. Nemyslím, že tím, že studenta donutíte nadřít se matematické vzorečky a postupy, zvýšíte jeho "schopnost myslet a logicky řešit problémy na abstraktním základě". (Jak říká profesor Hejný: "Tím, že prase zvážíte, nepřibere.") I to učení se cizímu jazyku může zvyšovat úroveň logického myšlení, a často i více, než matematika. Koneckonců aby studenta vůbec pustili k maturitě, tak musel úspěšně absolvovat 12 let školy, kde se učil matematiku; copak to neprospělo dost jeho logickému myšlení i bez maturity?

Mám výhrady k Vašemu názoru, že "ředitelé musí mít volnou ruku ve výběru učitelů". Znám ředitele, jenž zaměstnává pouze takové učitele, kteří mu polovinu obdržených prémií strčí hned zpět do jeho kapsy. Kdo by odmítl, vyletí. Kvalita práce ho nezajímá. Podle mých zkušeností by naopak ředitelé měli mít co nejmenší volnou ruku ohledně výběru učitelů a ohledně přidělování prémií.

A necitujte Bibli, když ji neznáte a citujete špatně.

3 1
možnosti

Pan ministr a potažmo celá vláda s poslaneckou sněmovnou by si měl uvědomit, že poslání maturity se naprosto změnilo. Dnes je to jen o tom, že začala sloužit pouze k odřezání toho nejhoršího odpadu, který se snaží proniknout do vzdělávacího systému. Něco ve smyslu odpovědi nositele Nobelovy ceny za fyziku Lva Landau, když ho kritizovali za přílišnou náročnost jeho zkoušek: "Snažím se zabránit průniku blbců do vědy".

Že na tom nezáleží? Ale záleží, stačí chvíli jednat se státní správou a chtít po nich nějaké rozhodnutí. Protože státní správa (nebo na ni přisáté neziskové organizace) se stává největším zaměstnavatelem a odkladištěm lidí, kteří mají sice formální vzdělání, ale v reálném nepokřiveném podnikatelském světě by prodávali v kantýně nebo zametali ulice. Právě nárůst byrokracie a počet naprosto neschopných, alibistických a normálně nezaměstnatelných lidí v správním systému už ohrožuje samou podstatu společnosti.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...