ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Sněmovna rozhodne o zákonu proti trafikám i o soudních překladatelích

  • 1
Poslanecká sněmovna by měla v úterý rozhodnout o podobě zákonných pravidel pro výběr kandidátů do orgánů státních a polostátních firem. Mohla by se také pokusit přehlasovat senátní veto návrhu nového zákona, který stanoví pravidla pro činnost soudních tlumočníků a překladatelů.

Schůze bude pokračovat odpoledne. Návrh nominačního zákona má omezit dosazování politických nominantů do takzvaných trafik ve státních a polostátních firmách. Senát v něm chce upravit střet zájmů uchazečů.

Zákon o tlumočnících a překladatelích horní komora zamítla v souvislosti s vetem příbuzné předlohy o soudních znalcích, které už Sněmovna přehlasovala.

Poslanci v samostatné novele už navrhli dosud neschválený tlumočnický zákon upravit. Jde například o zrušení povinného pojištění tlumočníků a překladatelů a vypuštění povinnosti až tříleté archivace překladů.

Je možné, že opoziční strany se budou snažit zařadit na program schůze debatu o prověrce Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Obsah auditní zprávy nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani výsledky.

V jarní předběžné zprávě komise konstatovala, že Babiš ve střetu zájmů je, protože má stále vliv na skupinu Agrofert, ač ji vložil do svěřenských fondů. Podle týdeníku Respekt konečná zpráva vyznívá stejně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video