České zákony na eutanazii pohlíží jako na vraždu. Ilustrační foto

České zákony na eutanazii pohlíží jako na vraždu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Poslanec Šťastný chce zahájit debatu o eutanazii

  • 114
Smrtelně nemocný a dlouhodobě trpící pacient by měl mít možnost rozhodnout o svém odchodu ze života. Myslí si to místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný z ODS. V příštích měsících chce ve Sněmovně o eutanazii otevřít diskusi.

O návrhu zákona, který by eutanazii umožňoval, zatím neuvažuje. Zaměřit se chce především na akademickou debatu a v budoucnu i na pořádání seminářů o tomto kontroverzním tématu.

Přísné podmínky
Podle Šťastného musí o svém odchodu rozhodnout sám pacient. Nelze souhlasit s automatickým odpojením nemocného člověka od přístrojů v případě dlouhodobého kómatu. Taková možnost by mohla být zneužívána. "Vždy to musí být rozhodnutí pacienta," říká poslanec.

Nevyléčitelně nemocný by však měl mít právo lékaře požádat o usmrcení. Na konečném rozhodnutí by se musela shodnout skupina lékařů spolu se zástupcem etické komise.

Před zneužitím by pacienta chránil systém podmínek. Trpící by o eutanazii musel podat ověřenou žádost a své odhodlání umřít i několikrát zopakovat, a to po uplynutí určité doby. "Pak teprve by mu lékař pomohl s důstojným odchodem ze života," uzavírá Šťastný.

Kritici: Je to vražda
Podle odpůrců však zneužití nelze vyloučit nikdy. Eutanazii tak shodně odmítají například křesťané, židé i muslimové. Ve svém prohlášení v prosinci 2005 ji označili za nepřípustnou a vyjádřili se pro důstojné umírání v péči zdravotníků a ošetřovatelů. - více zde

Eutanazii dlouhodobě kritizuje i KDU-ČSL. Straně se například nelíbilo, že eutanazii zmiňoval loňský návrh trestního zákoníku, aniž by uváděl dolní hranici trestu. Podle lidovců tak měl zákon otevřít cesty k její legalizaci.

Trestní zákoník nakonec schválen nebyl, v nově připravované normě, kterou se zabývá současné ministerstvo spravedlnosti, se s eutanazií nepočítá. Nadále by tak měla být považována za vraždu. - více zde

Dobrovolný odchod ze světa za asistence lékaře je tak povolen pouze v Nizozemsku a Belgii. Tolerují jej i v Oregonu, Kolumbii a Švýcarsku.

Právě belgickým modelem se chce poslanec Šťastný inspirovat a do roka předložit návrh zákona.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video