Poslanci schválili zákon o pojišťovnictví

- Poslanecká sněmovna schválila zákon o pojišťovnictví, který zároveň prodlužuje platnost zákona o veřejném zdravotním pojištění. Poslanci podpořili vládní návrh zákona v senátním znění. Zdravotní pojišťovny tak budou moci současně poskytovat i komerční pojištění.
Pokud by sněmovna předlohu neschválila hrozil by od ledna kolaps ve zdravotnictví. Přestala by totiž platit zákonná povinnost platit zdravotní pojištění. Právě zákon o veřejném zdravotním pojištění byl jednou z příčin odstoupení ministra zdravotnictví Ivana Davida.

Senát v polovině prosince po rozsáhlé rozpravě předlohu upravil tak, aby předem neupírala možnost veřejných zdravotních pojišťoven poskytovat služby i v oblasti komerčního pojištění.

Vláda navrhovala, aby zdravotní pojišťovny ukončily komerční pojišťování do jednoho roku po nabytí účinnosti této normy. Zrušení možnosti komerčního zdravotního pojištění by však podle senátora Mirka Topolánka (ODS) přineslo problémy zhruba 6500 smluvních pojištěnců, mimo jiné cizincům a lidem bez státní příslušnosti, kteří nemohou být ze zákona pojištěni nebo nemají pokrytou ani urgentní péči vyplývající z mezinárodních smluv.

Výnosy z komerčního pojištění jsou navíc jediným zdrojem pro fond prevence, z něhož například Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí očkování proti klíšťové encefalitidě.

Vládní návrh zákona o pojišťovnictví má mimo jiné zpřísnit požadavky na finanční a majetkovou vybavenost pojišťoven. Chce například zavést kontrolu vlastníků společností, členů jejich vedoucích orgánů a zmocněnců a zpřesnit státní dozor v případech, kdy situace v pojišťovně vykazuje nebezpečí nebo přímo ohrožuje splnění závazků vůči pojištěným.

Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video