Celníkům hrozilo, že se ocitnou v právním vákuu. Ilustrační foto.

Celníkům hrozilo, že se ocitnou v právním vákuu. Ilustrační foto. | foto: Daniel Beran

Poslanci přijali zákon bránící chaosu na celnicích

  • 4
Celníci se v novém roce neocitnou v právním vákuu, které jim hrozilo kvůli odložení platnosti nového služebního zákona. "Zachránili" je senátoři, změnu pravidel pro celní službu vsunuli do návrhu zákona o ozbrojených silách. Ten i s pozměňovacím návrhem Senátu schválili poslanci.

Odložením účinnosti novely služebního zákona by práci celníků značně zkomplikovalo, ke konci roku pro ně totiž přestanou platit dosavadní předpisy. - více zde

Senátor Jiří Pospíšil před hlasováním uvedl, že jde o jistou "záchranářskou práci".

"Senát novelu vrací beze změn, pouze přiřadil novelu dalšího zákona, a to zákona celního. Je to novela legislativně technická, která reaguje na určité problémy vznikající odsunování činnosti zákona o službě příslušníků bezpečnostních sborů," řekl Pospíšil.

Účinnost nového zákona o službě příslušníků bezpečnostních sborů parlament o rok odsunul kvůli sporům o platech policistů, hasičů, celníků a vězeňských dozorců.

Novela zákona o ozbrojených silách také upravuje například zmrazení příspěvků na bydlení profesionálním vojákům a využívání vojenského letectva pro civilní a humanitární účely, ale i pro dopravu sportovců a umělců, kteří mají Česko reprezentovat v zahraničí.

Předloha také výslovně umožňuje využít armádní zdroje pro civilní ochranu a při likvidaci následků pohromy.

Novelu zákona ještě dostane k podpisu prezident Václav Klaus.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video