Poslanec ODS Boris Šťastný

Poslanec ODS Boris Šťastný | foto: Michal Šula, MAFRA

Od vedení ODS se distancoval Boris Šťastný. Bude volit Zemana

  • 159
Podpora, kterou vedení ODS vyslovilo prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi, zklamala poslance této strany Borise Šťastného. Zákonodárce z Prahy, který patří ke klausovskému křídlu strany, otevřeně řekl, že bude volit proti svému vedení a hlas dá Miloši Zemanovi.

K podpoře Karla Schwarzenberga oficiálně vyzvalo grémium ODS na svém pravidelném pondělním zasedání (více o usnesení grémia zde). S vědomím, že rozhodnutí nebude jednotné - proti se totiž vymezoval minimálně europoslanec Jan Zahradil.

Odpoledne se proti postavil i vlivný pražský poslanec Boris Šťastný. "Osobně se od rozhodnutí grémia podpořit Karla Schwarzenberga distancuji z toho důvodu, že občanští demokraté v tuto chvíli s ohledem na kandidáty, kteří postoupili, neměli dávat explicitní podporu žádnému z kandidátů a ponechat našim voličům i členům větší míru svobody v uvážení, koho podpořit," řekl iDNES.cz.

Dodal, že na nižší stranické úrovni - tedy místního či oblastního sdružení nebo regionu - se podpora Schwarzenbergovi neprojednávala a grémium ji tak vyslovilo bez politického mandátu zdola.

Sám k volbám půjde a stranickým šéfům radost neudělá. "Budu volit Miloše Zemana. Z obou kandidátů ho vnímám jako méně levicového, jako ekonoma, který by v době složité ekonomické situace v zemi mohl mít rozumné pochopení pro různé návrhy, které mají ekonomiku nastartovat," dodal.

Schwarzenberg vždy nesmírně škodil ODS, míní Šťastný

Zemanovy návrhy a názory na zvyšování daní a daňové zátěže, proti čemuž Šťastný ve Sněmovně bojoval, se podle poslance názorům ODS blíží víc než postoje zastávané koaliční stranou TOP 09.

Volba prezidenta

"U Karla Schwarzenberga dále osobně vnímám jako problematické jeho odcizení od České republiky, ať už se to ukazuje neschopností znát gramatiku či hymnu, ale odcizením od české kultury a tradic. Je to člověk, který žil a žije víceméně v zahraničí. A měl jsem též pocit, že ideově vždy bojoval proti občanským demokratům a reprezentuje politické křídlo, které způsobilo rozdrobení tvrdého volebního jádra ODS a ideovou rozplizlost, která ODS postihla," dodal Šťastný.

Šéf občanskodemokratických senátorů Jaroslav Kubera na otázku, koho bude volit on, odpovědět nechtěl. "Já snad navrhnu zákon, aby volby nebyly tajné," podivil se v nadsázce. "Volba tajná je a mě natolik potěšila zpráva, že Jan Fischer ani Jiří Dienstbier nepostoupili, že to ostatní mě nevzrušuje. Nehodlám volit menší zlo," řekl pouze.

Už před jednáním grémia vyzval člen tohoto vedení ODS Jan Zahradil, který se schůzky nemohl zúčastnit, k tomu, aby občanští demokraté nikomu výslovně podporu nedali. Schwarzenberg je ze strany, která s ODS soupeří o stejné voliče, řekl České pozici.

Také prezident Václav Klaus před volbami nepřímo Miloše Zemana podpořil, když jej označil za "jediného politika mezi kandidáty". Poznamenal také, že jde o to zvolit někoho, "kdo opravdu se zemí cítí a kdo pro ni již něco udělal".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video