Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavlův projev potěšil politiky pětikoalice. ANO i SPD vadí jeho podpora eura

  13:48aktualizováno  14:53
Jako vyvážený a povzbuzující vnímá novoroční projev prezidenta Petra Pavla předseda vlády a ODS Petr Fiala. „Oceňuji vyvážený, realistický a povzbuzující projev prezidenta republiky. Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled,“ zhodnotil projev hlavy státu předseda vlády. Opozici vadí Pavlova podpora eura.

Prezident Petr Pavel při novoročním projevu 1. ledna 2024. | foto: ČTK

„Radost budou mít ti, kteří volili pětikoalici, radost budou mít ti, kteří chtějí euro. A já se nedomnívám, že je to správně,“ reagoval na prezidentovo novoroční vystoupení předseda stínové vlády opozičního hnutí ANO, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. „Byl to provládně laděný projev,“ řekl v České televizi Havlíček.

„V projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura,“ pochválila prezidentovo vystoupení šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Prezident Pavel ocenil snahu vlády řešit zadlužení, chce kroky k přijetí eura

Líbilo se jí, že se Pavel soustředil na budoucnost místo utápění se v minulosti. „Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná,“ uvedla Pekarová Adamová na sociální síti X.

Za vyvážený a jasný projev poděkoval prezidentovi Pavlovi předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. „Nemůžeme se kvůli strachu vzdávat svobody. Mladá a nejmladší generace zaslouží podporu a není fér odkládat do budoucnosti současné problémy. Možnost opřít se o podporu rodiny a blízkých je velké štěstí,“ napsal na sociální síti X Vystrčil.

Za důstojný, státnický a lidský projev do nového roku poděkoval prezidentovi Pavlovi vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Představuje příjemnou změnu, kterou si naše země a lidé zaslouží. Dívá se v něm do budoucnosti, kdy dodává lidem tolik potřebné povzbuzení a odvahu. Oslovuje všechny vrstvy obyvatel, včetně mladých, které někteří politici opomíjejí,“ napsal Bartoš.

„Projev hodný prezidenta, bez urážek a rozdělování společnosti. Těší mě, že pan prezident neopomenul zmínit závazky, které naše země má, jako je přijetí eura. Už jsme čekali příliš dlouho. Souhlasím, že společná měna je logickou budoucností,“ ocenil Pavlovo vystoupení ministr pro evropské záležitosti za hnutí STAN Martin Dvořák.

DOKUMENT: Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Spokojen byl i ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka. „Po letech jsme mohli vyslechnout zajímavý novoroční projev prezidenta republiky s odkazem na současně dění kolem nás,“ uvedl Jurečka. Ocenil i prezidentova slova, že se nemáme nechat paralyzovat strachem.

Opozici dráždí Pavlova slova na podporu eura

Šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura kritizuje to, že prezident ve svém novoročním projevu vyzval k tomu, aby politici začali dělat konkrétní kroky, které dovedou Česko ke splnění závazku přijmout společnou evropskou měnu euro. To země slíbila vstupem do Evropské unie. „Je to proti zájmu většiny občanů České republiky,“ tvrdí Okamura. Projev prezidenta byl podle něj na podporu Fialovy vlády.

Šéfka KSČM, europoslankyně Kateřina Konečná napsala na sociální síti X, že za sebou máme nepokrytou agitku Petra Pavla ve prospěch pětikoalice před letošními volbami. Chápe, že musel národu zkusit říct něco pozitivního. „Pravdou ovšem je, že v příštím roce mají opět nejlepší vyhlídky banky, zbrojaři, nadnárodní korporace a miliardáři. Těm tato vláda a prezident jdou na ruku,“ tvrdí Konečná.

Pavel není expert na domácí politiku. Vyzdvihl odvážná témata, reagují politologové

„Šílený novoroční projev prezidenta,“ zhodnotil Pavlova vystoupení předseda neparlamentní Přísahy Robert Šlachta. Vadí mu, že se prezident zastal vlády i vyzval k euru. „Prezident zneužil novoročního projevu k obhajobě této vlády a jejich nesmyslných balíčků, které rozpočet stejně nezachrání. Navíc hned na začátku roku začal tlačit na přijetí eura, které by jednoznačně naši zemi ekonomicky poškodilo,“ napsal Šlachta.

Prezident řekl, že letos si připomínáme 20. a 25. výročí vstupu do Evropské unie a NATO a zmínil i závazky, které Česko při vstupu do těchto organizací dobrovolně přijalo. „Prvním jsou výdaje na obranu země. Ten letos po dlouhé době opět plníme. Druhým je přijetí společné evropské měny. Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou,“ řekl Pavel.

Odvaha jasně se postavit za euro se v české politice moc nevidí, chválí hlavu státu Šmarda

Prezidentovo jasné přihlášení se k euru z opozičních politiků kvitoval jen předseda SOCDEM Michal Šmarda. „Odvaha jasně se postavit za euro se v české politice moc nevidí. Většina vládních i opozičních politiků v tom mlží. Je dobře, že prezident řekl jasné slovo,“ uvedl lídr sociální demokracie.

Líbilo se mu také, že podle Petra Pavla by měla být politika víc kultivovaná a věcná, a oceňuje, že v zahraniční politice prezident nelavíruje.

Vadilo mu ale, že prezident opakuje fráze o vládní politice, kterou je třeba jen lépe vysvětlit. „To není pravda. Vládní politika je chybná. Nestačí ji jen lépe vysvětlit. Chyby je potřeba odstranit, ne lépe prodávat,“ uvedl Šmarda. V projevu mu také chybělo, že na současné krizi bohatne menšina vyvolených, zatímco zbytek společnosti na ni doplácí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...