Policistům prostě došla trpělivost a začali využívat trestu, který jim umožňuje zákon. Ilustrační foto

Policistům prostě došla trpělivost a začali využívat trestu, který jim umožňuje zákon. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek

Policisté zabavují auta nepolepšitelným hříšníkům

  • 186
Pokuty a přičtené body na opilé řidiče v Mělníku už neplatily. Hlídky několikrát za sebou chytily stejné hříšníky. Policistům došla trpělivost a začali využívat trestu, který jim umožňuje zákon - vůz takového řidiče zabavit. Dnes stojí na policejním dvoře v Mělníku devět aut.

Za volanty všech těchto vozidel seděli opilí řidiči nebo ti, kteří neměli řidičák.

Tak například celkem devětkrát za půl roku nachytala policejní hlídka pětačtyřicetiletého muže z Kralup nad Vltavou za volantem a bez řidičáku. Čtyřikrát byl při tom opilý. Jednou dokonce vyjížděli k nehodě, při níž srazil a těžce zranil cyklistu. Tehdy pirát silnic nadýchal téměř dvě promile.

"Právě jeho případ byl pro nás poslední kapkou. Pak jsme začali situaci řešit razantněji," řekla mluvčí mělnických policistů Štěpánka Mikulečáková.

"Počet těchto trestných činů se zvýšil a na mnohé řidiče neplatil běžný trest. Jezdili znovu. Proto jsme v listopadu přistoupili k tomu, že při opakovaném řízení pod vlivem alkoholu nebo bez řidičského oprávnění vozy těchto řidičů zajišťujeme. Někteří z nich auto vydají na místě dobrovolně, někdy musíme požádat státního zástupce o příkaz k odnětí věci. To je ale vyřízené během chvilky po telefonu," poznamenala Mikulečáková.
 
Pokud na Mělnicku zastaví hlídka řidiče, který nadýchá více než jedno promile nebo nemá oprávnění řídit, "pouze" s body a pokutou vyvázne jen napoprvé. Podruhé už může přijít i o auto. A navždy. "O tom, jestli majitel získá své auto zpět, nebo propadne státu, rozhodne soud," řekla policejní mluvčí.
 
Soudci teď rozhodují, jestli se první dva vozy vrátí ke svým majitelům. Všechna auta, která nedobrovolně parkují u policistů, jsou spíše starší ojetiny.
 
Postup, který zvolila policie v Mělníku, je v Česku ojedinělý. "Jsme určitě první v rámci Středočeského kraje a jedni z mála v celém Česku," poznamenala Mikulečáková. "Je to postup, který trestní řád umožňuje, zajištěné auto je věc důležitá pro trestní řízení," řekl šéf dopravních policistů Martin Červíček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video