Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policie se snaží stíhat propagaci komunismu

  18:40
Š u m p e r k - Teprve nyní, poprvé od roku 1989, bylo zahájeno stíhání proti osobě propagující komunismus. Vyšetřovatelé v Šumperku obvinili z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů Davida Pěchu, který ve svém samizdatovém časopise Pochodeň a na internetu vyzýval k návratu starých pořádků, k diktatuře proletariátu, znárodnění a revoluci - a pokud to bude nutné, i za pomoci ozbrojeného boje.
Co například napsala Pochodeň
"Pouze revoluční svržení soudobého systému, rozbití celého kapitalistického státu a opětovné znárodnění všech hlavních podniků ve prospěch většiny, pouze obnovení socialismu a proletářské diktatury proti hrstce soudobých parazitů je jedinným východiskem ze současné bídy i bezpráví obyčejných lidí."
Z článku Ožebračovaní lidé si musí pomoci jen vlastním bojem!
Je naší povinností ukázat je a oznacit je za zlocinné zrádce, kterí svou rodnou vlast prodali za cizácký peníz. Víme však, že nikdo z nich neujde spravedlnosti a jednou stanou pred soudním tribunálem!"
K fotografiím desítky predních politiku
"Stále znova a znova se ukazuje, že dokud nebude v revoluci svržena a vyvlastněna vládnoucí třída velkých soukromých majitelů, stále více srůstajících s vykořisťovatelským státem a dokud nebude tento stát rozmetán, zničen a nahrazen státem pracujících, žádná demokracie ani sociální spravedlnost prostě nebude možná!!"
Z článku Statečné demonstrace v Seattlu - další obraz "demokracie"
"Tento případ určitě není prvním projevem komunismu v naší zemi. Bohužel se to zatím opomíjelo a myslím, že to odráží celkový pohled společnosti na minulou dobu," uvedl mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb, o jehož posudek se obvinění opírá.

Na základě paragrafu o propagaci nedemokratických hnutí, ze kterého Ústavní soud vyškrtl závorku, kde byl komunismus výslovně jmenován, byli dosud obviňováni pouze stoupenci neonacistických hnutí.

"Z historické zkušenosti je zřejmé, že takové jednání pokaždé vedlo k potlačení práv a svobod. Proto bude muset své výroky objasnit při výslechu," prohlásil na Pěchovu adresu vyšetřovatel případu Vlastimil Flášar ze Šumperku.

Úřad vyšetřování v Praze včera potvrdil, že Pěchovo stíhání je první po listopadu 1989, kdy policie začala v této souvislosti vyšetřovat i levicového extremistu.

"Lidé sice chápou, že komunismus škodil, ale bojí se již položit rovnítko mezi komunismem a fašismem. Přitom každý politolog řekne, že ultralevice a ultrapravice je to samé," tvrdí mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

Komunistický režim přitom za čtyřicet let svého trvání z politických důvodů popravil přes dvě stovky lidí, statisícům zničil v kriminálech zdraví a ostatním upíral základní lidská práva a svobody.

"Extremistickým aktivitám je prostě nutné se nějak postavit. Asi by to bylo bez problémů, kdyby uváděl, že chce svých myšlenek dosáhnout pokojnou, parlamentní cestou," upřesnil šumperský vyšetřovatel Flášar.

Dvaadvacetiletého Pěchu kvůli jeho výrokům prověřovala policie v minulých letech již několikrát, nikdy ale nenašla takové důkazy, aby mohl být obviněn. Pěcha se totiž se svými názory nijak neskrývá a mnohokrát je veřejně opakoval na různých demonstracích radikálních komunistů, kde bývá zejména s bývalým příslušníkem StB Ludvíkem Zifčákem z Bruntálu. Pěcha se také hlásí například k Josipu Visarionovičovi Stalinovi nebo Klementu Gottwaldovi.

"Pokud budu za vydávání Pochodně odsouzený, budu to považovat za politickou špinavost. Ukazuje se, komu slouží tento systém, jen bohatým a sytým. Jak si někdo dovolí kritizovat posvátná práva soukromého vlastnictví a bojovat proti nim, nastoupí represe. Jen jsem konstatoval, že stát musí počítat s tím, že bude boj, protože takový systém musí skončit revolucí a převratem," hájí se Pěcha. Tvrdí také, že vydávání Pochodně v žádném případě nezastaví.

Pěcha je kromě toho stíhán i pro pomluvu a šíření poplašné zprávy. V novinách navíc napsal, že čeští vojáci, kteří neuposlechnou rozkaz, mohou být ve válečném stavu podle direktiv NATO zastřeleni nebo že v případě nepokojů před velvyslanectvími členských států NATO v Praze mohou takzvanné pohotovostní pluky střílet do demonstrantů. Desítku předních politiků země kromě toho označil za zločince a zrádce.

Náměstek hlavního Úřadu vyšetřování v Praze a specialista na stíhání politického extremismu Jan Chmelík ovšem soudí, že Pěchovo stíhání za propagaci komunismu je problematické. "Ústavní soud myšlenku propagace komunismu jako hnutí zamítnul, proto si myslím, že takové stíhání není moc na místě," míní Chmelík, který ale upozornil, že nezná veškeré podrobnosti případu.
"Zcela určitě ale nikdo za podobnou věc ještě stíhán nebyl."
Komunisté tvrdí, že Pěchovy pohnutky chápou. "Jsme strana, která se pohybuje v rámci ústavního pořádku a nemůžeme podporovat výzvy k ozbrojeným akcím. Na druhé straně ale chápeme nespokojenost některých lidí s dnešním stavem společnosti," prohlásil místopředseda parlamentní KSČM Jiří Dolejš.

Pěchovo stíhání může nyní zvrátit státní zastupitelství v Šumperku, které v těchto dnech podrobně studuje celý spis. Pokud by se mladý komunista dostal k soudu, hrozí mu tam až osm let vězení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...