Policie nepustila do země první odpůrce globalizace

Hřensko - První čtveřici zahraničních odpůrců globalizace nepustili včera do republiky celníci na hraničním přechodu Hřensko v okrese Děčín. Důvodem byla jejich vizáž. Trojice Nizozemců a jeden Američan jeli do republiky v dodávce s přívěsem, v němž měli pojízdnou kuchyni. "Na hranici nás celníci zastavili, prohlédli si nás i vůz a dali nám do pasů razítko - nežádoucí do 30. září. Přitom po Evropě jezdíme dlouho a doklady máme v pořádku," řekl jeden z aktivistů Bert Wakaren.

Generální ředitel MMF Horst Köhler:

Demonstranti, kteří jsou očekáváni od příštího týdne u příležitosti pražského zasedání
Mezinárodního měnového fondu, by si měli uvědomit, že tato organizace se mění. Demonstranti by se měli snažit poslouchat, co jim fond a jeho akcionáři říkají. Měli by pochopit, že uvnitř fondu je vůle po změně. Ani já nechci přece vidět fond, který je nepřímo nástrojem umožňujícím bohatým zemím si zachovávat své výsady.

Skupinka cizinců měla namířeno do akčního kempu Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG).

"Policisté na nás navíc mluvili jen česky a až posléze nám lámanou němčino-angličtinou vysvětlili, že si vláda nepřeje, aby lidé jako my do republiky po dobu zasedání bankéřů jezdili," dodal Wakaren s tím, že budou na hranicích čekat tak dlouho, dokud je do Česka nepustí.

Jeden z členů cizinecké policie v Hřensku, jenž však nechtěl uvést své jméno, potvrdil, že čtveřici skutečně do republiky nepustili. "Vrátili jsme je, protože jsme od policejního ředitele dostali nařízení, že podezřelé lidi do země pouštět nemáme. Tito měli anarchistické vlajky a nálepky na autě. Z toho jsme usoudili, že by mohli být nebezpeční," podotkl.

Mluvčí INPEGU Viktor Piorecký míní, že "přitěžující" okolností pro cizince mohlo být i to, že se v roce 1997 účastnili blokády jaderné elektrárny Temelín.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video