Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Razie v tenisovém svazu kvůli dotacím, obviněn je i boss Kaderka

  8:52aktualizováno  20:32
Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v sídle Českého tenisového svazu (ČTS), zahájili trestní stíhání pro zločin dotačního podvodu. Prověřují hospodaření svazu, zejména využívání státních dotací na pořádání tenisových turnajů. Policisté zasahují i v dalších městech, kde sídlí sportovní kluby a svazy, s informací přišel jako první Radiožurnál.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej iDNES.cz potvrdil, že útvar v úterý začal provádět úkony trestního řízení. Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob. Původně byli obviněni čtyři lidé a čtyři právnické osoby, večer ale dozorující státní zástupce Ondřej Trčka informoval, že policie trestní stíhaní ještě rozšířila o další fyzickou i právnickou osobu.

Ivo Kaderka

Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu
  • Podnikatel, bývalý politik a vysoký státní úředník, zastával funkci náměstka pro sport na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.
  • Od roku 1998 je předseda Českého tenisového svazu, je rovněž člen výkonného výboru České unie sportu.

Podle informací iDNES.cz je mezi obviněnými mimo jiné i Vojtěch Flégl, člen dozorčí rady ČTS, šéf tenisového svazu Ivo Kaderka, samotný tenisový svaz a rovněž Český svaz lyžařů. NCOZ zároveň zasahuje i v Národní sportovní agentuře kvůli dotacím na lyžařský sport. „Zajišťují se zejména dokumenty týkající se vyplacených dotací,“ řekl zdroj iDNES.cz.

Následně to potvrdila vedoucí kanceláře a tisková mluvčí agentury Eliška Machová. „Mohu potvrdit, že jsme byli v rámci vyšetřování vyzváni Policii ČR k doložení některých konkrétních dokumentů. Národní sportovní agentura poskytuje orgánům činných v trestním řízení plnou součinnost,“ uvedla.

Dodala, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřovaní se ale nemůže více vyjádřit. Redakce i DNES.cz se snažila spojit i s tenisovým bossem Kaderkou, ale ten od rána nezvedal telefon. Policie stíhá vedle Kaderky a Flégla také tajemníka svazu Jakuba Fastra a šéfku ekonomického oddělení svazu Hanu Baierovou, o čemž informoval Deník N.

Hrozí deset let vězení

K úterním událostem se vyjádřil také Svaz lyžařů prostřednictvím mluvčího Tomáše Haisla. „Policii ČR jsme poskytli maximalní součinnost. Nikdo nebyl obviněn ani zadržen. Více informací v tuto chvíli nemáme, proto v současnosti další komentář k tomuto dávat nemůžeme,“ informoval Haisl.

Ze zveřejněné právní kvalifikace vyplývá, že obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu, a to tak, že použili prostředky z dotace na jiný než určený účel. Při zadání veřejné zakázky pak zajistili některému ze zájemců přednost nebo výhodnější podmínky, a to například jako členové hodnotící komise. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za zjednání výhody dva až osm let.

Policie zasahuje v sídle Českého tenisového svazu. (27. února 2024)

„Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická. V rámci vyšetřování provádí policejní orgán domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na řadě míst v Praze i v dalších městech. S ohledem na probíhající úkony trestního řízení nebudou v současné době poskytovány bližší informace,“ uvedl státní zástupce Ondřej Trčka.

Kolem tenisu je rušno. Na účetnictví a hospodaření svazu zaostřili úředníci

Jde o loterijní peníze

Radiožurnál už dříve popsal podezřelé transakce z roku 2021. Tehdy dostal tenisový svaz od Národní sportovní agentury z veřejných peněz přes 141 milionů na podporu celého tenisu v Česku. Podle vyúčtování však téměř třetina těchto finančních prostředků mířila ke spolku Orel Jednota Praha – Balkán,, který vede tenisový funkcionář Flégl.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Flégl patří k členům dozorčí rady a Rady ČTS.

MF DNES v květnu loňského roku informovala, že o hospodaření tenisového svazu se zajímá Národní sportovní agentura. „V současné době probíhá kontrola vyúčtování, které nám Český tenisový svaz zaslal za dotaci v rámci výzvy na podporu sportovních svazů. Po jejím skončení zahájíme kontrolu přímo v tenisovém svazu,“ řekl tehdy mluvčí agentury Jakub Večerka.

Velký podvod na Dukle. Pět let stará razie ve Škodě Plzeň má konečně obviněné

„Případně oznámíme, pokud při kontrole zjistíme podezření z porušení zákona tak, jak je tomu u jakékoliv jiné kontroly,“ dodal.

Důvodem kontroly je mimo jiné způsob, jakým svaz rozděloval takzvané loterijní peníze. Jde o peníze z daní loterijních firem, které mohou část financí věnovat olympijskému výboru. Ten pak peníze přerozděluje dál – například na sportování dětí tenisovému svazu.

Další sportovní kauza

  • Státní zástupce Trčka dozoruje i další medializovaný případ sportovních dotací - kauzu někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty.
  • V případu čelí stíhání i Fotbalová asociace ČR a ČUS. Zatím nepravomocný verdikt zprostil obě organizace i Janstu viny, zatímco Peltovi uložil za zmanipulování dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků.
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...