Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie může stíhat i děti, tvrdí soudci

  • 5
Na několika českých sídlištích řádí gangy dětí, okrádají lidi a poškozují zaparkovaná auta. Policisté jen bezmocně krčí rameny. Tvrdí, že nemohou nic dělat, protože vandalové chodí ještě do školy. Mýlí se.

Stejně jako představitelé obcí, kteří si myslí, že nelze trestat děti mladší 15 let. Například primátorka Karlových Varů Veronika Vlková si veřejně posteskla, že je prakticky nemožné postihnout mladé násilníky, kteří olupují a mlátí žáky zdejší základní školy, protože ještě nejsou trestně odpovědní.

"Paní primátorka zřejmě neví, že od roku 2004 platí zákon, který umožňuje potrestat i děti mladší patnácti let," řekla včera přední česká odbornice na trestní právo Helena Válková z právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Aby se delikvent dostal před soud mládeže, což je buď specializovaný samosoudce, nebo senát běžného soudu, musí policie důsledně využívat svých pravomocí. "Je to jen lenost aparátu," poznamenal k tomu Libor Vávra ze Soudcovské unie ČR.

Správný postup je následující: policista musí oznámení o deliktu zaznamenat bez ohledu na věk podezřelých. Případ ohlásí státnímu zástupci pro delikty mládeže a ten navrhne soudu, aby zahájil trestní řízení. Soudce pak má tři možnosti: nejlehčím trestem je alternativní s dohledem specialisty, dále může zařadit provinilce do výchovného programu a za těžký zločin pošle dítě do ústavu.

Každý rok vynesou soudy zhruba 3 000 rozsudků nad delikventy mladšími 15 let.

Kriminalita mládeže od poloviny 90. let "papírově" klesá. Je to jednak tím, že zákon v roce 2002 nově definoval krádež (posunul hranici škody ze 2 000 na 5 000 korun), a jednak v tom hraje roli nedůslednost policistů při odhalování činů.

Soudci odmítají snahy některých poslanců prosadit snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let. "Snížení věkové hranice samo o sobě nemá velký efekt," míní Libor Vávra. Za užitečnější považují soudci, aby se stát zaměřil na výchovu delikventů po vynesení rozsudku.

. kriminalita mladých

Majetkové trestné činy
rok: počet mladistvých
2000: 10 260
2002: 7 204
2007: 3 966

Násilné trestné činy/vraždy
rok: počet mladistvých
2000: 1 111/5
2002: 1 241/5
2007: 1 082/10

Pozn.: mladiství jsou od 15 do 18 let



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video