Čeští policisté v Bosně likvidují tuny nebezpečné munice. Pomáhali i potápěči

  • 0
Bosna a Hercegovina je dodnes výrazně zasažena následky války. Čeští policejní pyrotechnici a potápěči již od roku 2015 pomáhají s asanací a likvidací nevybuchlé munice, ale i min. Právě se vrátili z další rotace v balkánské zemi. Při svém posledním pobytu pomohli vyčistit na deset tisíc metrů čtverečních území.

„V nelehkých podmínkách policejní mise byli partnery devíti českým expertům místní kolegové z Federální správy civilní ochrany a BHMAC (Bosnia and Hercegovina Mine Action Center, pozn. red). Společně pracovali na asanaci území bývalého muničního skladu Žunovnica poblíž Sarajeva, který byl v roce 1995 vybombardován,“ uvedla kapitánka Irena Pilařová.

Ta dále dodala, že současná skupina pyrotechniků je jen špičkou ledovce v pomoci Bosně. Ta trvá již 8 let.

Češi zbavují svět min. Potápěči pomáhají jako jediní

„Čeští policejní pyrotechnici v Bosně působí již od roku 2015 po podpisu memoranda o porozumění. Současná rotace našich expertů na místě nalezla celkem 336 kusů munice na ploše přibližně 10 000 metrů čtverečních. I díky nám tak bude Bosna bezpečnější a k tomu budeme pravidelně přispívat i nadále,“ dodala Pilařová.

Obrovské množství nebezpečného materiálu se nachází jak na zemském povrchu, tak pod vodní hladinou jezer, řek či přehradních nádržích. Čeští policejní potápěči a pyrotechnici se na vyčištění specifického prostředí vodních zdrojů od nebezpečného výbušného materiálu v tomto roce podíleli opakovaně.

Práce, kterou zde česká policie zastává, je nezastupitelná, je nesmírně úspěšná a místními vysoce hodnocená.

Ivana HlavsováTehdejší velvyslankyně v Bosně a Hercegovině

Například v dubnu jejich činnost ohodnotila na základě ohlasů tamní strany i tehdejší česká velvyslankyně v Bosně a Hercegovině Ivana Hlavsová, která se pravidelně účastnila společných setkání.

„Práce, kterou zde česká policie zastává, je nezastupitelná, je nesmírně úspěšná a místními vysoce hodnocená. Velmi si vážím vzájemného přístupu, spolupráce a respektu k dané problematice, kdy cílem všech je především zvýšení bezpečnosti obyvatel v Bosně a Hercegovině,“ řekla.

Čeští policejní potápěči v Bosně.

Pyrotechnici, kteří se podílejí na asanaci Bosny, mají rozsáhlé znalosti i kvůli výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

„Naši pyrotechnici získali neocenitelné zkušenosti s asanací rozsáhlého území po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích, ke kterému došlo v ruce 2014. Při týmové práci tak mohli předávat cenné rady a informace tamním kolegům. Zvyšování kvalifikace bosenských pyrotechniků vede k větší bezpečnosti nejen jich samotných, ale i okolního obyvatelstva. Letošní expertní mise byla pokračováním projektu z roku 2018,“ dodala Pilařová.

Každá plechovka může explodovat, říká potápěč operující na misi v Bosně

A jak vypadá samotná asanace? Nejprve je důležité vytyčit sektory, které se budou postupně prohledávat. Následně pyrotechnici sbírají objekty na povrchu. Už při této činnosti musí pyrotechnici dbát na bezpečné chování a manipulaci s danou municí. Své chování přizpůsobují každému druhu nálezu.

„Po povrchovém sběru a vyčištění vegetace nastává hloubková asanace za pomoci detektoru kovu. Každý nález je vyhodnocen z hlediska bezpečnosti manipulace a transportu,“ říká jeden z pyrotechniků.

Ti vyzvedli při této činnosti veškerý materiál do hloubky 30 centimetrů. Tento způsob odstraňování nebezpečného materiálu je sice zdlouhavý, avšak nezbytný pro bezpečný pohyb v daném terénu.

Nepatrná část nálezu munice. Ta může být smrtící i dlouhá léta po válce.

Velikost asanované plochy a počet kusů vyzvednuté munice je jednou možností, jak hodnotit expertní misi. Druhým aspektem je zvýšení bezpečnosti obyvatel v oblasti a v neposlední řadě zvýšení prestiže České republiky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video