Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přepadli mě piráti, pomoz. Podvodníci vylákali z osamělých žen statisíce

  0:01
Láska z internetu; nejdřív zamilované zprávy a komplimenty, potom prosba o finanční pomoc. Osamělé ženy, které na Facebooku sdílejí, že jsou nezadané, kontaktují potencionální nápadníci ze zahraničí. Nejdříve předstírají zájem, líčí, jak jsou bohatí, potom požádají o tisíce dolarů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Šestačtyřicetiletá Hana z Teplic žije léta bez partnera, jen s desetiletým synem a nemocnou matkou. Předchozí vztahy jí nevyšly, proto když jí na Facebooku přišla zpráva od neznámého muže, hluboko v srdci doufala, že by to tentokrát vyjít mohlo. Američan z Tennessee, vdovec, fešák. Zahrnoval ji zamilovanými zprávami a sliboval společnou budoucnost.

Záhy se však ukázala jeho pravá motivace. Šlo mu jen o peníze. Ačkoli jeho historka o plavbě na lodi, kterou přepadli piráti a on nutně potřebuje peníze, aby mohl rychle zachránit své cennosti, zněla jakkoli fantasticky a nepravděpodobně, Hana mu věřila.

A není jediná. Žen, které naletěly na stejnou báchorku, přibývá. Jedna poslala podvodníkovi skoro 400 tisíc, jiná dokonce přes dva miliony.

Jak je muž dokáže přimět k něčemu, co by za normálních okolností neudělaly?

„Byl neuvěřitelně přesvědčivý, emotivní, posílal mi srdíčka, zamilované vzkazy, romantické písničky. Každý den, ve dne, v noci, tři měsíce. Chystal se za mnou přijet a plánoval společnou budoucnost. Když je ženská sama, snadno té vidině podlehne,“ líčí Hana.

Stačilo napsat ‚Hello‘

Začalo to jediným slovem. „Poslal mi jen ‚Hello‘ a já si ho přidala mezi přátele,“ vypráví. „Ptala jsem se ho, jak se dostal zrovna na můj profil, napsal, že mu ho nabídl Facebook a jak je za to vděčný osudu.“ Ve skutečnosti si její profil vybral nejspíš z jiných důvodů. Hana v něm uváděla, že je nezadaná, a sdílela melancholické, smutné příspěvky.

Zpočátku si řekla, že se při komunikaci s ním aspoň zdokonalí v angličtině, ale pak to přerostlo. Následovala velmi intenzivní komunikace. Muž, jenž si říkal Kevin Peterson, psal každý den nejméně deset vzkazů. Posílal jí své fotky z pláže a žádal její. Lichotil jí, psal, jak moc se mu líbí, věděl přesně, kam osamělou ženu zasáhnout. „Třeba, když psal, že je pořád pryč, že svou šestiletou dcerku Brendu vůbec nevidí a jaké já mám štěstí, že jsem denně se svým synkem, kterému můžu dávat každý den pusu na dobrou noc,“ líčí Hana.

„Peterson“, o jehož pravém jménu se dá pochybovat, o sobě tvrdil, že je architekt, který hodně cestuje, aby prý dohlížel na stavby. Sliboval Haně, že za ní přiletí, a jen tak mezi řečí se zmínil, že je bohatý a po příletu jí v Česku koupí auto. Nejspíš, aby jí imponoval ještě víc.

„Měl už jen dodělat poslední kšeft v Turecku a najednou napsal, že jeho loď u tureckého pobřeží přepadli piráti. Vyděsilo mě to. Psal, že jsem jediná, komu může věřit a že mi právě poslal zásilku se všemi svými penězi, osobními doklady, cennostmi a šperky,“ vypráví Hana.

Lásko, půjč mi tisíc dolarů

Byl v tom háček. Měla zaplatit tisíc dolarů, aby jí to přepravní firma doručila na její adresu domů. Muž jí dokonce na Messenger poslal kopii údajného certifikátu firmy a na e-mail jí dorazilo oznámení od někoho, kdo se vydával za zástupce přepravní společnosti a podával jí instrukce, jak má zaplatit.

Odepsala, že tisíc dolarů je moc, že tolik má na jídlo pro sebe, matku a syna na dva měsíce. Naléhal na ni, že jinak ta zásilka zůstane u přepravce a on už se k ní nikdy nedostane. Navrhoval, aby zaplatila a těch tisíc dolarů si pak vzala z jeho balíčku, až k ní dorazí.

„Věřila jsem mu a opravdu jsem přemýšlela, kde ty peníze vezmu. Chtěla jsem si i půjčit. Až kolegyně v práci mě odrazovaly, ať to nedělám, že je to podvod. Nakonec jsem mu napsala, že je mi to líto, ale nemůžu zaplatit. On mě ještě chvíli přemlouval a nakonec napsal, že mi tolik věřil a já jsem ho zklamala.“

To byla „Petersonova“ poslední zpráva. Po ní smazal profil na sociální síti a už se neozval. Není jasné, jestli je to Čech, nebo cizinec. Podle Jany používal hovorovou angličtinu a ve skupině přátel měl pět cizinců. „Dodnes mívám trochu výčitky, že jsem mu nepomohla,“ dodává Hana.

Podobných případů podle kriminalistů přibývá

Jenže se stejnou báchorkou to podvodníci (možná ten samý) zkouší i na jiné ženy. Ty zaplatily, ale balíček jim nikdy nedorazil. Jen na Královéhradecku kriminalisté evidují za poslední měsíc už tři taková oznámení. A platbou za zásilku to nekončí. Třiašedesátiletá žena z Hradecka dala podvodníkovi „přepadenému piráty“ téměř 400 tisíc korun za různé platby včetně letenky. Slíbil, že po přistání se ozve, žena čekala marně.

Ve středu policisté informovali o případu třiačtyřicetileté ženy z Břeclavska, která se loni v prosinci seznámila s podvodníkem na internetové seznamce. Rovněž ona uvěřila, že jí muž vydávající se tentokrát za lodního inženýra zasílá zásilku cenností a peněz z obav před piráty. Na různé smyšlené poplatky mu dala přes dva miliony.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...