Policie odmítá kritiku nejvyšší státní zástupkyně

Policie odmítá kritiku nejvyšší státní zástupkyně | foto: Radek Miča, MF DNES

Podezřelé nešikanujeme, oponují policisté Vesecké

  • 32
Představitelům policie se nelíbí kritika nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. V rozhovoru pro MF DNES řekla, že policie šikanuje některé podezřelé. Vedení policie opáčilo, že by měla pokárat své podřízené. "Ti mají hlídat naši práci a je na nich, jak vyšetřování probíhá," tvrdí.

O chování vyšetřovatelů Vesecká v rozhovoru pro MF DNES řekla, že v některých případech je na hranici policejní šikany. - více zde

"Nechci říct, že je to běžná praxe, ale je to praxe, se kterou se můžeme setkat. Jde třeba o to, že policie nemůže dlouhou dobu nic zjistit, přesto stále znovu a znovu prodlužuje lhůtu ke sledování podezřelé osoby," uvedla Vesecká.

"Nebo jsou domovní prohlídky, kdy policie vlastně neví, co jde hledat do bytu podezřelého. Prostě tam hledá a sebere to, co se jí zdá podivné," dodala.

O tvrzení Vesecké se mluvilo i na poradě vedení policejního prezidia. Na čem se šéfové policie usnesli, nechtěl nikdo komentovat. Oficiální stanovisko služby kriminální police a vyšetřování, které se kritika týkala nejvíc, je poměrně mírné.

"Nejvyšší státní zástupkyně určitě nemyslela, že se tak chovají všichni policisté," prohlásila mluvčí republikové kriminální policie Pavla Kopecká.

"V některých ojedinělých případech to může vypadat tak, jak říká. Zároveň zdůrazňujeme, že na to, jak vyšetřování probíhá, dohlíží konkrétní státní zástupce," dodala.

Langer: Ať si to s Veseckou vyjasní šéf policie
Hynek Vlas, náměstek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, byl otevřenější. Podle něj k šikanování podezřelých rozhodně nedochází.

"Všechny kauzy jsou pod dohledem žalobců a ti můžou kdykoliv šetření zastavit," řekl Vlas. "Žalobce má přehled o všech domovních prohlídkách, odposleších i dalších způsobech šetření."

Ministr vnitra Ivan Langer odmítl kritiku ze strany Vesecké komentovat. "To si musí nejvyšší státní zástupkyně vyjasnit s policejním prezidentem," řekl.

"Považuji za automatické, že se s ní policejní prezident potká. Ví, co má dělat," dodal. Vesecká se s šéfy policie setká už dnes. Nesejde se však s prezidentem Oldřichem Martinů, ale s jeho náměstkem Jiřím Houbou. Právě ten má na starosti neuniformovanou policii, tedy kriminalisty a vyšetřovatele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video