Je tak nezávazné podškrábnout nečitelně cokoli za pivo a tak bezbolestně dát na síť plamenný výkřik "My lid" pod anonymní přezdívkou.

Je tak nezávazné podškrábnout nečitelně cokoli za pivo a tak bezbolestně dát na síť plamenný výkřik "My lid" pod anonymní přezdívkou. | foto: Profimedia.cz

Podepisuji petice. Pro i proti. Zn.: Za pivo

  • 1
Alespoň do Guinnessovy knihy petičních rekordů zatím komunisté nepronikli, i když před časem v Teplicích na své akci nabízeli k podpisu hned čtyři různé petice a k tomu pivo a stranický kalendář zdarma. Co to taky dneska je, čtyři petice? Směšná běžná dávka.

Moderní občan ráno vstane, vyčistí si zuby, opláchne hrnek od snídaně a podepíše štůsek petic: za velryby, deštné pralesy, nové metro, starou čtvrť. Občan s rebelským založením si vybere ty odmítavé: proti oteplování, ochlazování, smogu a hluku. Občan opatrný se pojistí na obě strany, připojí podpis na archy pro i proti.

Za procesů v padesátých letech rozhodovaly petice o životě a smrti. Ještě před listopadem 1989 se signatář Několika vět klepal, kdykoli u dveří někdo zazvonil. Se svobodou a s internetem zaplavila zemi petiční inflace: kdekdo vznese požadavek a čeká, co to udělá. Většinou nic.

Petice za odstoupení Jiřího Čunka z politických funkcí visí na síti od loňského dubna, přesto se nám do vlády vrátil. Asi o petici nevěděl, jinak by se určitě stáhl.

Některé statečné výzvy hraničí s cimrmanovským výrokem: "Můžete s tím nesouhlasit, můžete i protestovat, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat." Třeba petice proti vítězství zpěvačky Terezy Kerndlové v Eurosongu. Nebo petice Zrušme prezidenty, jež chce změnu republiky v království. Dosavadní tři podpisy pod ní naznačují, že nejen Václav Klaus to na Hradě v klidu doklepe.

Člověk až žasne, zač spoluobčané bojují. "Jelikož nejen já, ale i někteří ostatní lidé si myslí, že pole za Šenovskými mlýny jsou zbytečně bez užitku, sepisuji petici za postavení jaderné elektrárny na tomto místě. Nezapomeňte. Jde o blahobyt každého v tomto státě," burcuje jeden.

Další brojí za návrat kdysi slavné chlapecké skupiny: "Stýská se vám po Lunetic? Pomozte podpisem, aby se nám vrátily staré dobré časy." Na budoucího amerického prezidenta už čeká apel, ať se věnuje "třem důležitým úkolům – míru ve světě, lidským právům a problému globálního oteplování".

Existuje petice pro návrat seriálů M.A.S.H. a Letiště na Primu, ale taky výzva "Trenéři trampolín by měli přestat kouřit" nebo petice proti povinnému zavádění pojistek u zapalovačů. Jedna skupina odmítá medaili bratrů Mašínů, druhá jim naopak navrhuje státní vyznamenání.

Je tak nezávazné podškrábnout nečitelně cokoli za pivo a tak bezbolestně dát na síť plamenný výkřik "My lid" pod anonymní přezdívkou. Ale něco udělat? Dosud jen dva studenti se ve výzvě Pro svobodný svět 2008 zavázali, že dokud nebude Čína dodržovat lidská práva, nekoupí si žádný čínský výrobek. A to je už docela kumšt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video