Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podejte stížnost pro porušení zákona, žádá Týcův advokát Pospíšila

  19:18
Advokát výtvarníka Romana Týce Michal Pokorný napsal ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Žádá jej, aby v Týcově případu podal stížnost pro porušení zákona. Výtvarník si od pátku v pankrácké věznici odpykává měsíční trest za výměnu skel na desítkách pražských semaforů.

Výtvarník Roman Týc přichází do věznice na pražské Pankráci. (24. února 2012) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

"Zaslal jsem panu ministrovi podnět, kterým ho žádám, aby podal stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu ČR. Došlo ke špatnému právnímu posouzení celé té věci," řekl iDNES.cz advokát Michal Pokorný. Dopis ministrovi odeslal ve čtvrtek elektronickou poštou.

Pište mi, vzkazuje výtvarník

Michal Pokorný Týce tento týden navštívil ve vězení. Výtvarník nebyl vězeňskou službou přeložen a dosud zůstává v pražské pankrácké věznici. "Po nástupu do věznice absolvoval obvyklé přijímací procedury, včetně lékařské prohlídky, a byl vybaven předepsaným stejnokrojem a podobně," popsal advokát. "Pracovníci vězeňské služby se k němu od počátku chovají zdvořile a profesionálně, jeho zdravotní stav je dobrý," dodal Pokorný.

Protože výtvarník nemůže přijímat návštěvy vyjma svého advokáta, svým příznivcům vzkazuje, že mu mohou do věznice posílat dopisy. Podmínkou jen je, aby k psaní přiložili ofrankovanou obálku se zpáteční adresou. "Jde o to, že v podmínkách výkonu trestu je technicky náročnější si vše potřebné obstarat, byť má podporu svých blízkých a mou," dodal Pokorný. A upozornil, že s obdržením odpovědi je třeba mít trpělivosti, neboť podle zákona všechny dopisy podléhají kontrole obsahu.

Pokorný je přesvědčený, že případ výtvarníka Romana Týce, vlastním jménem Davida Honse, se vůbec neměl dostat k soudu. "Soudkyně Ústavního soudu paní doktorka Wagnerová (viz box níže, pozn. redakce), vyjádřila názor, že chování pana Týce nepřekračuje hranice uměleckého projevu a tedy nemělo být ani projednáváno orgány činnými v trestním řízení. S tímto názorem se zcela ztotožňuji," míní Pokorný.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) iDNES.cz řekl, že se bude podnětem zabývat. Měřit jej bude stejným metrem jako u jiných žadatelů. "Každý podnět na stížnost pro porušení zákona důkladně prověřujeme. Na konci v zásadě vždy respektuji stanovisko tří právních expertů z praxe a akademické sféry. Pokud všichni tři dospějí k závěru, že má být stížnost podána, tak ji podám," uvedl politik.

Týcův případ Pospíšil zná z médií, komentovat jej ale blíž nemůže. "Už z důvodu rozhodnutí o stížnosti na porušení zákona by nebylo korektní, abych bez znalosti spisového materiálu a názoru expertů k tomu dával stanovisko," dodal Pospíšil. Zda stížnost podá, rozhodne v řádech týdnů (celé znění stížnosti si můžete přečíst v PDF formátu zde).

Rychlé rozhodnutí může Týcovi zkrátit trest

Pokud by stížnost byla podána, a stalo se tak v první polovině března, může rozhodnutí Nejvyššího soudu Týce dostat z vězení teoreticky dříve, než skončí jeho jednoměsíční trest. "Nejvyšší soud může nařídit propuštění z vězení ještě před tím, než rozhodne o stížnosti," upozorňuje Pokorný. Pokud by soud stížnosti vyhověl, zrušil by předchozí soudní rozhodnutí.

Týcův trest štěpí názory

Trest pro výtvarníka je podle některých osobností veřejného života nepřijatelný, Milan Knížák míní, že trest přijít musel.

"Trestní stíhání v případě pana Týce byl prostředek neadekvátní a trestní právo v tom jeho případě, po mém soudu, nemělo co dělat. Šlo o akt, který představuje výkon umění. Umělecká svoboda je chráněná jako základní právo," řekla dříve ČT místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová

V podobném duchu Týcovo jednání komentovala také předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová. "Trestní odpovědnost lze ukládat jen v případech společensky škodlivých, ve kterých nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu," stojí ve vyjádření Šabatové.

Výtvarníka se naopak nezastává exšéf Národní galerie Milan Knížák. "Nebyl odsouzen za umělecké dílo, byl odsouzen za to, že překročil hranice zákona. Hranice, které tato společnosti respektuje. Za to samozřejmě musí jít do vězení," uvedl v České televizi Knížák.

Oslovení ministra je jednou z mála šancí, jak lze trest pro výtvarníka zvrátit. Možnosti domáhat se nápravy soudně již byly vyčerpány a výtvarník v pátek nastoupil do pražské pankrácké věznice (více o jeho nástupu do vězení čtěte tady).

Týcův trest by mohla ještě změnit milost od prezidenta Václava Klause. Hrad ale nemá tuto otázku podle informací iDNES.cz na pořadu dne, navíc Týc předem avizoval, že by milost nepřijal.

Pokorný s Týcem oslovení ministra konzultoval. Výtvarník proti takovému kroku nebyl. "Pojmově je milost a stížnost něco jiného. Milost znamená, že člověk akceptuje, že se dopustil nějakého jednání, které je nesprávné, a promíjí se mu trest. Osoby, které mají zato, že se ničeho špatného nedopustily, proto mají tendenci milost odmítnout s tím, že nechtějí milost, ale chtějí spravedlnost," míní Pokorný.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...