Českou republiku v pátek rozdělují vysoké teplotní rozdíly. Nejvyšší teploty přesáhnou i 34 stupňů. (19. srpna 2022) | foto: Twitter Český hydrometeorologický ústav

Blíží se nové bouřky s lijáky. Studený západ a horký východ dělilo 20 °C

  • 118
Českou republiku v pátek rozdělují vysoké teplotní rozdíly. Nejvyšší a nejnižší teploty dělilo ve tři odpoledne 20 stupňů. Na východu republiky nadále panují tropy, naopak v nejzápadnější části země místní zažívají po tropických dnech ochlazení. Ke všemu se objeví silné bouřky s přívalovým deštěm. Na východ země dorazí v pátek večer. Meteorologové varují před hrozícími povodněmi a kroupami.

Teploty na Moravě překonaly 34 stupňů. Nejtepleji bylo podle ČHMÚ v 15:00 ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Ve Frýdku-Místku bylo 34,7 stupně, v Karviné 34,6 a v Přerově 34,2.

Naopak v Karlovarském kraji, respektive v Krušných horách a na Šumavě se teploty celý den pohybují kolem 17 stupňů. Ve tři hodiny odpoledne bylo na Klínovci 14,8 stupně, v Dyleni 16,3 a v Aši 16,4.

Od jihu a západu Česka přicházejí přeháňky a bouřky. V 15:00 pršelo v Karlovarském a Jihomoravském kraji.

Meteorologové varovali před velmi silnými bouřkami, se kterými hrozí i povodně. „Hrozí velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami do tří centimetrů a nárazy větru kolem 70 km/h. Očekáváme vzestup hladin menších toků,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru.

Více na Počasí iDNES.cz

„V Čechách může v opakovaných bouřkách ojediněle spadnout i kolem 70 mm srážek,“ upozornil v předpovědi meteorolog Štefan Handžák. Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí od 14:00 do sobotních 02:00 pro Prahu, střední Čechy, Plzeňský kraj, jižní Čechy a část Vysočiny.

České dráhy doporučily cestujícím, aby při plánování své cesty sledovali aktuální informace o provozu.

„Z důvodu výstrahy ČHMÚ před velmi silnými bouřkami, přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru, která platí od dnešních odpoledních hodin, prosíme cestující, aby při plánování své cesty v hodinách sledovali aktuální informace o provozu na železnici, např. prostřednictvím našeho webu www.cd.cz/omezeniprovozu nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.“

Lukáš Kubát
tiskový mluvčí Českých drah

Přívalový déšť může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy nebo podemlít komunikace. V Plzeňském a části Jihočeského kraje proto od 15:00 do sobotního poledne platí také povodňová bdělost. Znamená to riziko vzestupu hladin, kdy se ale voda ještě nevylévá z břehů.

Meteorologové rovněž upozorňují, že v bouřkách mohou nárazy větru vyvracet stromy a lámat větve, nebezpečné jsou i kroupy a blesky. „Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky,volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvedli. Nabádají i k opatrnosti při řízení.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Ve zbytku Čech platí výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí rovněž od 14:00 do dvou hodin po půlnoci. V Jihomoravském, Moravskoslezském. Zlínském a Olomouckém kraji je stejná výstraha vyhlášená od dnešních 20:00 do sobotního dopoledne. Úhrny v těchto bouřkách mohou být asi 30 milimetrů. Také na těchto místech ale hrozí kroupy i silné nárazy větru.

Tropy v Česku nekončí, ve čtvrtek má být až 35 stupňů. Ochladí se o víkendu

Na víkend hlásí meteorologové mírné ochlazení. Na většině území má být zataženo nebo oblačno. Na většině území lze očekávat déšť a na východě území také bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C, na východě až 28 °C. Slabý, postupně mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 metrů za sekundu.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video