(ilustrační snímek) | foto: AP

Velikonoce s sebou jarní počasí nepřinesou, oteplení přijde až v dubnu

  • 144
V úterý sice nastalo astronomické jaro, v Česku však bude nadále převládat spíše zimní ráz počasí. Pravého jarního počasí se lidé zřejmě nedočkají ani o Velikonocích, které letos připadají na přelom března a dubna. Výraznější oteplení čekají meteorologové podle čtyřtýdenního výhledu až v první polovině dubna.

Po extrémních mrazech v první polovině března sice přišlo oteplení, ale teploty se do žádných převratných výšek nešplhají. Do konce března a v prvních dubnových dnech se budou teploty pohybovat mezi nulou až deseti stupni. Podle výhledové předpovědi meteorologů bude příští týden průměrná teplota čtyři stupně Celsia.

Kromě toho bude konec března i vydatný na srážky. Naopak začátek dubna by měl být podle meteorologů srážkově podprůměrný.

Milovníci jara se ale vyšších teplot nakonec přece jenom dočkají. „V dalších dvou týdnech se teploty dostanou k dlouhodobému průměru, přičemž teplotní minima budou nad nulou a maxima až kolem 15 stupňů Celsia,“ uvádí meteorologové v měsíčním výhledu.

Průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je rovných sedm stupňů Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1958, kdy teplota v průměru dosáhla 3,6 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2009 s průměrnou teplotou 10,8 stupně.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

První teplý a slunečný víkend letošního roku vylákal v Praze ven tisíce lidí:

11. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video