ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Oceánské proudění přinese déšť a teploty až k jedenácti stupňům, říká předpověď

  • 32
Do střední Evropy bude během týdne pokračovat teplé a vlhké západní oceánské proudění, které nám bude přinášet četné srážky, vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Na horách se může vyskytnout i sněžení. Teploty se budou držet kolem 6 až 11 °C.

Teploty se v pondělí dostaly k deseti stupňům Celsia ve středních Čechách a k 11 stupňům na jižní Moravě, jinde bylo chladněji. Nebe bylo zatažené až oblačné, v nižších polohách s přeháňkami, na horách mohl padat mokrý sníh.

Tepleji, než je v tomto období běžné, pravděpodobně bude i koncem února a v první polovině března. Také srážek by mělo být víc, než je obvyklé.

Tři týdny od 26. února budou podle výhledu ČHMÚ pravděpodobně teplotně nadprůměrné až průměrné s minimálními teplotami v posledním týdnu období kolem jednoho stupně Celsia a nejvyššími kolem 12 stupňů. Co do srážek předpokládají meteorologové období čtyř týdnů počínaje nynějším jako nadprůměrné až průměrné.

„V prvních dvou týdnech budou úhrny pravděpodobně nadprůměrné s úhrny kolem 15 milimetrů, v ostatních dvou většinou kolem osmi milimetrů,“ uvedli. Sněhové nebo smíšené srážky očekává ČHMÚ nadále na horách, výjimečně i v nižších polohách.

Více na Počasí iDNES.cz

V noci na úterý se očekává oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší teploty 6 až 2 °C. Vát bude mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

V úterý přes den bude převážně oblačno, na většině území přeháňky, nad 800 m sněhové. Odpoledne a večer od západu srážky jen ojediněle. Odpolední teploty 6 až 10 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Ve středu meteorologové předpokládají zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nad 1100 m zpočátku srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, k večeru bude slábnout.

Ve čtvrtek se očekává oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Počasí v Česku láme teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Jihočeském kraji

V pátek bude zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, postupně nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer od západu ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na východě až 11 °C. Mírný jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní a bude slábnout.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky, v závěru období srážky četnější a na horách sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, postupně 6 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 11 °C, v závěru období od západu ochlazení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video