Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko pokryl nový sníh. Kvůli náledí jezdily sypače celou noc

  8:50
Většinu českého území včetně oblastí v nízkých polohách pokryl nový sníh, na jihozápadě napadlo v noci okolo pěti centimetrů. Silničáři varují, že cesty jsou sjízdné avšak s opatrností. Sypače jezdily v mnoha krajích celou noc a v některých místech nemohla vozidla vyjet do kopce.

Menší komplikace jsou na železnici, v Úpořinách na Teplicku, přes které vedou tratě z Ústí nad Labem do Bíliny a z Teplic do Lovosic, zamrzly výhybky. Větší nehody nejsou hlášeny. Výstraha před náledím platí pro celou republiku až do nedělního dopoledne.

Silnice v Jihočeském kraji jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Solené hlavní tahy jsou mokré nebo s rozbředlým sněhem, na vozovkách nižších tříd může být ujetý sníh posypaný drtí. „V noci vyjelo 172 sypačů, jezdily v celém kraji. Sjízdnost by měla být zabezpečená,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavel Böhm.

V Jihočeském kraji bude podle meteorologů občas sněžit i přes den, sněhová pokrývka může mít dva až šest centimetrů. Tvořit se může náledí a zmrazky. Teploty byly k ránu nejčastěji dva až čtyři stupně pod nulou.

V Plzeňském kraji napadl také první sníh a teploty klesly v noci na tři až pět stupňů pod nulu. Sypače vyjely na všech 102 okruhů v kraji. „Silnice jsou sjízdné s opatrností,“ uvedl ráno dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička.

V regionu napadlo od dvou do šesti centimetrů sněhu. „Teď už jsou přeháňky jen místy a menší. Ale všude je trochu pod nulou, mrznout bude celý den,“ řekl Slapnička. Mohou se tak tvořit zmrazky a náledí, řidiči by měli být na pozoru.

Výstraha meteorologů před sněžením platí až do sobotního večera v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji a části Středočeského kraje a Vysočiny. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

Silnice ve středních Čechách jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Nad ránem, tedy poté, co napadl sníh, bylo v terénu celkem 167 strojů pro údržbu silnic. Nyní jezdí asi deset sypačů, pracují v místech, kde vznikla lokální námraza, například v okrese Praha-západ.

Silnice jsou sjízdné, teď už je situace poměrně klidná, řekl ráno Radek Salač z krajské správy a údržby silnic. Řidiči by však měli být opatrní, a to i na dálnicích a silnicích prvních tříd. Například na Mělnicku, Příbramsku a Berounsku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Sněžení komplikovalo hromadnou dopravu v Praze, v kopci se zasekly autobusy

V Karlovarském kraji klesly teploty v noci na sobotu až na šest stupňů pod nulu. Silnice jsou také sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena. „Jezdili jsme už od včerejška od odpoledne a dá se říct, že to všude jde. Napadlo do pěti centimetrů, na horách trochu víc,“ řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Josef Bulka.

„Chvílemi stále ještě trochu sněží. ale odpoledne by se mělo začít oteplovat a sníh by měl jít dolů,“ dodal. Teploty se budou držet celý den těsně pod nulou. Zhruba ve čtvrtině regionu, kde se nesolí, tedy zejména kolem vodních zdrojů a přírodních rezervací, se mohou po celý den tvořit zmrazky a náledí a silnice budou klouzat.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Silničáři v Ústeckém kraji a Libereckém kraji nabádají k opatrnosti zejména na horách, kde by mohlo znovu slabě sněžit. V nížinách bude sníh přecházet do deště, který může namrzat.

„Sněžilo zhruba do 23:00. Dnes ráno technika byla v terénu znovu, teď se pomalu vrací,“ řekl dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic Stanislav Tomáš. Silnice jsou po chemickém ošetření a místy mohou promrzat.

Řidiči by si v Moravskoslezském kraji měli dávat pozor především ve vyšších polohách, zvláště pak na Bruntálsku. Silnice tam jsou po chemickém ošetření převážně mokré, na některých místech vymrzlé. Podobná je situace také v některých dalších částech kraje. Po nočních sněhových přeháňkách je však už většina silnic holá a suchá.

Podle meteorologů by v regionu mělo být v sobotu zpočátku zataženo či oblačno a ojedinělě může sněžit. Postupně by se mělo však vyjasnit až na skoro jasno. Teploty se budou držet pod nulou a na horách může být až minus deset. Ještě i dopoledne se může místy tvořit náledí.

Sypače vyjely v této zimní sezoně poprvé i na Vysočině a v noci jich bylo venku až 113. „Chumelilo, sníh se ujížděl. Nyní jsou silnice sjízdné s opatrností,“ uvedl před sedmou hodinou ranní. Na Vysočině bude přes den většinou zataženo, sněžit bude hlavně v jižní části kraje, jinde jen ojediněle.

Meteorologové varují i před tvorbou náledí a pozor by si měli dávat nejen řidiči, ale i starší lidé, jelikož hrozí uklouznutí a úraz. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ doporučuje ČHMÚ.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...