Ilustrační foto | foto: AP

Na konci týdne zaprší, na horách bude sněžit. Po neděli se mírně oteplí

  • 8
Na konci pracovního týdne ještě musíme počítat s mrazivými rány. O víkendu pak inverzi vystřídá vlhčí vzduch od severozápadu, v nížinách bude pršet a na horách bude postupně přibývat sníh. Podobné počasí vydrží i v první polovině příštího týdne.

„V úterý a ve středu mohou sněhové vločky přechodně zavítat i do nižších poloh,“ upřesnil Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek bude zataženo nízkou oblačností, zpočátku ojediněle, během dne místy jasno nebo skoro jasno. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší teploty 0 až plus 4 °C, při nízké oblačnosti kolem minus 1 °C, v 1 000 m na horách kolem 1 °C, na Šumavě kolem 6 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, místy nárazy kolem 15 m/s bude večer s výjimkou severní Moravy a Slezska slábnout. V západní polovině Čech a místy i na Moravě vítr slabý do 4 m/s.

V noci na pátek bude jasno nebo skoro jasno, místy, zejména na Českomoravské vrchovině a na Moravě zataženo nízkou oblačností. Ojediněle mlhy, i mrznoucí.

Nejnižší teploty minus 3 až minus 7 °C, při nízké oblačnosti kolem minus 2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s, na severní Moravě a ve Slezsku většinou čerstvý jihozápadní 4 až 9 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (až 90 km/h).

V pátek přes den bude jasno nebo skoro jasno. Místy, postupně jen ojediněle, a to zejména na Českomoravské vrchovině a na Moravě, zataženo nízkou oblačností. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Večer na severozápadě a západě přibývání frontální oblačnosti.

Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, při nízké oblačnosti kolem 0 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, na severní Moravě a ve Slezsku většinou čerstvý 4 až 9 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (až 90 km/h).

V prosinci budou teploty těsně nad nulou, o Vánocích začne mrznout

V sobotu předpokládáme zataženo až oblačno, zejména ve východní polovině republiky zpočátku jasno až polojasno a ojediněle mlhy, i mrznoucí. Od severozápadu postupně na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle, na Moravě místy i mrznoucí srážky. Nad 700 m srážky sněhové, ráno místy přechodně i níže. 

Nejnižší noční teploty 0 až minus 4 °C, v Čechách místy kolem plus 2 °C a během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na východě místy kolem 2 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na Moravě zpočátku slabý jižní 1 až 4 m/s.

V neděli předpokládáme zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nad 800 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V pondělí očekáváme zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nad 800 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Od úterý do čtvrtka čekáme zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nad 800 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video