ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V červnu se tropického léta nedočkáme. Teploty i srážky zůstanou průměrné

  • 85
Podle meteorologů nás žádné tropické léto v červnu ani začátkem července nečeká. Během příštích týdnů by se sice mělo postupně oteplovat, ale průměrné denní teploty by neměly vybočit z běžných hodnot pro danou roční dobu. Srážek by mělo oproti posledním dnům ubývat, i ty by ale po zbytek června měly zůstat v normálu. Teplejší období budou střídat chladnější.

„Očekáváme pozvolné zvyšování průměrných týdenních teplot s předpokladem četnějšího střídání chladnějších a teplejších období, ale přibližně v blízkosti dlouhodobých teplotních průměrů,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí.

Týdenní průměr maximálních denních teplot se bude pohybovat od 22 stupňů do 24 stupňů. V noci by měl být průměr maximálních teplot mezi 10 až 14 stupni.

Po poměrně vlhkém počasí z předchozího období budou týdenní úhrny srážek postupně klesat a v průměru by měly být 78 milimetrů. Pravděpodobně ale zůstanou poblíž hodnot, které jsou pro tuto dobu obvyklé.

Nejvíce srážek za období od 8. června do 5. července spadlo v roce 1997 s úhrnem 175 milimetrů, nejméně v roce 1976, kdy meteorologové naměřili jen 15 litrů na metr čtvereční. 

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video