Buď běžná bouřka, nebo supercela „s celou parádou“. Předpověď je nejednoznačná

  • 23
Budou se silné bouřky dnes odpoledne a večer opakovat, nebo nebudou? Ani meteorologové zatím nemají jasno. Jisté je to, že bouřky očekávají zejména ve východní polovině republiky přibližně mezi 14. a 20. hodinou.

Některé předpovídané parametry sice naznačují tvorbu supercel, ale chybí faktory pro jejich iniciaci.

„Modely se v popisu situace rozcházejí, proto výstrahu zatím nevydáváme. Jinými slovy, je pravděpodobné, že žádná silná bouřka nebude, ale pokud ano, může to být supercela ‚s celou parádou‘,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

Slabší déšť se po poledni snášel z nebe nad velkou částí Čech. Patrné jsou také teplotní rozdíly mezi východem i západem, i když nejsou tak velké, jak se očekávalo. Na střední a východní Moravě se teploty drží ještě kolem 24 stupňů, na jihozápadě Čech je jen kolem 18 stupňů.

V pondělí meteorologové očekávají výrazné bouřky opět na Moravě, možná s výjimkou její nejvýchodnější části. Dorazit by měly večer a v noci na úterý. I toto ale budou ještě upřesňovat.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video