Po šesti letech se může vrátit k dětem

  • 8
Pro rodinu Braunových bylo toto pondělí velkým dnem, na který čekali skoro šest let. Sen o milosti pro Adélu Braunovou, matku dvou dětí, už skoro pohřbili. Ale nakonec přece jen přišla. "Panu prezidentovi moc děkuji," reagovala na zprávu z Hradu Adéla Braunová.

"I všem senátorům, poslancům a lidem, kteří nám pomohli. Je to záchrana naší rodiny."

Její příběh začal v roce 1995, kdy vyšel najevo podvod uvnitř nyní již neexistující Ekoagrobanky. Skupina lidí na základě podvodného certifikátu vylákala z banky sedm a půl milionu korun.

Braunová tehdy pracovala v pobočce banky v Ústí nad Labem a podle soudu právě ona certifikát ukradla a zaevidovala mezi řádně koupené. Po třech letech vyšetřování ji soud poslal za podvod na šest let do vězení.

Petice za propuštění
Ona ani její manžel tomu nemohli uvěřit. Tvrdili, že je nevinná a že jde o justiční omyl. Rozjeli kampaň za propuštění. Sepsali petici, kterou rozeslali na Hrad prezidentovi, senátorům, poslancům, ministru spravedlnosti.

"Žádala o odložení nástupu trestu. Její manžel se za ni hodně pral, snažil se o obnovení soudního řízení, zkoušel to i u Ústavního soudu," popisoval snahu Braunových John Bok ze spolku Šalamoun, který se zabývá spornými výroky soudů včetně případu Adély Braunové.

V době rozsudku byla matkou malého dítě, a tak dostala odklad nástupu do vězení. Mezitím porodila druhé dítě. A právě péče o děti byl pro prezidenta Václava Klause důvod, aby Adéle Braunové udělil jednu z milostí.

"Nástupem do vězení byla nucena opustit dvě malé děti, z nichž jedno ještě kojila," uvádí se ve zdůvodnění. John Bok ze spolku Šalamoun je nicméně přesvědčen o nevině Braunové. "Jsem samozřejmě potěšen, protože v jejím případě je to oprávněné. Přijde mi spíš hrozné, že to trvalo tak dlouho," říká Bok.

Bok: Žádné přímé důkazy
V Šalamounu jsou přesvědčeni, že soud rozhodl na základě nedostatečných důkazů, a především tvrzení lidí, kteří byli pachatelé. Jeden z nich u soudu prohlásil, že se s tehdejší pracovnicí banky znal.

Údajně také přišla do styku s listinami, které byly použity k podvodu. "Ta známost byla jen letmá. A ty listiny mohly přijít do rukou komukoli jinému," říká Bok. A hned dodává: "Zásada by měla být, že pochybnosti jsou vždy ve prospěch obviněného. Jinak tam nebyly žádné přímé důkazy, tvrzení proti tvrzení, soud jen nabyl přesvědčení."

Přesto se nakonec Adéla Braunová dočkala. Klaus, který milostmi šetří, dal jednu právě jí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video