Zleva nově zvolení místopředsedové Pirátské strany Mikuláš Peksa, Jakub...

Zleva nově zvolení místopředsedové Pirátské strany Mikuláš Peksa, Jakub Michálek, Olga Richterová, předseda strany Ivan Bartoš a místopředseda Radek Holomčík vystoupili na tiskové konferenci při celostátním fóru Pirátů v Brně (6. ledna 2018 ) | foto: ČTK

Piráti mají nové vedení, zástupkyní Bartoše je poslankyně Richterová

  • 33
První místopředsedkyní Pirátů se stala poslankyně Olga Richterová. „Ráda bych víc akcentovala téma rodiny, podpory péče o děti a slaďování rodinného a pracovního života,“ řekla Richterová. Na sjezdu se pohybovala se svým sedmiměsíčním synem Melicharem v náručí, takže slaďování se jí přímo týká. Chce se také soustředit na vnitřní fungování strany.

Dalšími nováčkem ve vedení Pirátů je nový místopředseda Radek Holomčík. „Já jsem kandidoval s vizí, aby Pirátská strana uspěla na venkově a aby díky ní uspěl venkov jako dobré místo pro život obyvatel naší země. Jsem rád, že se s tou vizí ztotožnila i členská základna,“ řekl Holomčík.

Místa ve vedení strany si udržel předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek a poslanec Mikuláš Peksa. „Budu se věnovat transparenci, to znamená zprůhledňování, abychom si v této oblasti udrželi vysoký standard a dále ho rozvíjeli. To je základ důvěryhodnosti, kterou máme,“ řekl Michálek. Peksa se chce věnovat evropské politice. Šéf strany Ivan Bartoš zalitoval, že se všichni členové vedení rekrutují z řad poslanců.

Piráti už tento týden předložili návrh, aby se povinnost zveřejňovat smlouvy týkala i elektrárenské společnosti ČEZ, která se za minulé vlády vydobyla výjimku v zákoně. Odstranění výjimky pro ČEZ podporuje i premiér Andrej Babiš z ANO.

Richterová získala ve druhém kole volby 198 z 276 odevzdaných hlasů. Pro Holomčíka hlasovalo 162 členů celostátního fóra, pro Michálka 152 a Peksa dostal 136 hlasů. Neuspěl třeba vysokoškolský pedagog Giuseppe Maiello, jemuž vyčítali ještě před celostátním fórem někteří členové Pirátské strany jeho postoje k zahraniční politice.

Už dříve během dne pirátské celostátní fórum zvolilo předsedou Ivana Bartoše. Funkci obhajoval a neměl v ní protikandidáta. Funkční období všech členů předsednictva je dvouleté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video