Jana Michailidu na celostátním fóru Pirátské strany v Pardubicích. (8. ledna...

Jana Michailidu na celostátním fóru Pirátské strany v Pardubicích. (8. ledna 2022) | foto: Pirátská strana

Pirátská „komunistka“ opět v akci. Nevhodná a hloupá provokace, sepsul ji Bartoš

  • 267
Šéf Pirátů Ivan Bartoš se na Twitteru opřel do stranické kolegyně Jany Michailidu, která se v minulosti na stranickém fóru přihlásila k původní komunistické ideologii. Michailidu se o víkendu zúčastnila Dní antikapitalismu. Akci, která byla věnovaná „marxistickým přednáškám a debatám“. To ale pobouřilo právě Bartoše, který na sociální síti zdůraznil, že by se měla zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru.

Výrok o sympatiích k ideálům komunismu před rokem nechtěně vynesl kandidátku na šéfku Pirátů Janu Michailidu na titulní stránky novin. Jak vzpomínala v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz. Tehdy také uvedla, že by již nyní volila jiná slova. V rozhovoru současně doplnila, že právě minulý režim v očích lidí na dlouhá léta poškodil komunismus i levici jako takovou.

„Dnes jsme se byli vzdělávat na Dnech antikapitalismu spolupořádaných Socialistickou Solidaritou s podporou nadace Rosy Luxemburgové,“ napsala v neděli na Twitteru Michailidu.

Dny antikapitalismu jsou na sítích ale prezentovány jako prodloužený víkend marxistických přednášek a debat. Příspěvek na Twitteru poté spustil vlnu reakcí. Mezi nimi byla i reakce šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

Komunismus i fašismus jsou stejně zhoubné

„Janka Michailidu je bezesporu odbornice na otázky týkající se psychotropních látek, či jejich regulace a využití ve společnosti. To nic nemění na tom, že její soukromé aktivity a řada veřejných vyjádření, které rozhodně nereprezentují názory Pirátské strany, vnímám z pozice předsedy jako zcela nevhodné. Hrůzy komunistické diktatury dvacátého století v řadě zemí světa včetně České republiky nelze relativizovat, nebo dokonce adorovat,“ reagoval Bartoš.

Současně uvedl, že nechce Michailidě nic podsouvat. „Ale měla by se, byť stále věřím, že významnou část v jejich úvahách hraje trochu hloupá a prvoplánová provokace, zamyslet a přehodnotit své fungování ve veřejném prostoru. Komunismus i fašismus jsou stejně zhoubné ideologie. Jejich naplňování v historii a bohužel i dnes stálo životy milionů lidí, skrze tyto ideologie byly a jsou pošlapávany hodnoty, které Pirátská strana od svého vzniku reprezentuje,“ doplnil Bartoš.

Michailidu: Výrok o komunismu bych už neřekla. Minulý režim poškodil levici

Slova Bartoše ale také nezůstala bez odezvy. Michailidu se proti nim ohradila s tím, že navštívila přednášky, které se týkaly „role avantgardního umění v revolučním hnutí a ukrajování lidských práv v současném Polsku a Maďarsku“.

„Cože prosím? Můžeš mi laskavě říct, co z toho je provokace? A proč tady zas jedeš nějakou antikomunistickou ódu,“ reagovala.

Jana Michailidu

  • Narodila se v roce 1990 v Karviné do smíšené řecko-české rodiny.
  • Po ukončení středního vzdělání se odstěhovala do Prahy, kde vystudovala magisterský obor Biotechnologie léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické.
  • Na stejné VŠ v současnosti pokračuje v doktorském studijním programu Biochemie a biotechnologie.
  • Členkou Pirátské strany se stala v roce 2012
  • V roce 2019 byla zvolena do Republikového výboru strany a následně se stala také jednou z jeho jednatelek. V roce 2020 se stala vedoucí meziresortního týmu Návykové chování.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video