Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček | foto: Petr Topič, MAFRA

Petříček navštíví USA, pokusí se dojednat schůzku Babiše s Trumpem

  • 100
Ministr zahraničí Tomáš Petříček navštíví od 20. do 23. února Spojené státy. Během návštěvy se setká s americkým protějškem Mikem Pompeem, měl by s ním jednat i o možném přijetí premiéra Andreje Babiše v Bílém domě. Mandát pro Petříčkovu cestu bude schvalovat vláda na pátečním jednání.

Petříček (ČSSD) se s Pompeem sejde 22. února, jak vyplývá z materiálů pro páteční jednání vlády. Bude to první oficiální schůzka ministrů zahraničí Česka a USA od roku 2012.

V plánu má Petříček i jednání s poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem a s šéfem americké agentury pro rozvojovou pomoc USAID Markem Greenem. Šéfa české diplomacie čekají i jednání na ministerstvech obrany a obchodu, setkání se zástupci českých i amerických firem a také s českými krajany v USA.

Ministerstvo zahraničí v podkladech pro jednání vlády uvádí, že cílem Petříčkovy cesty je podpořit trend posilujících bilaterálních vztahů, kterému napomohly loňské návštěvy tehdejšího předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, ministra obrany Jamese Mattise a ministra energetiky Ricka Perryho v Praze. Chce také posílit další rozvoj obchodních vztahů a vědeckou spolupráci.

Petříček na konci ledna řekl Hospodářským novinám (HN), že chce s Pompeem mluvit i o možné schůzce premiéra Babiše (ANO) s Trumpem. „Myslím, že by to přispělo ke zlepšení našich vztahů, pokud by pan premiér dostal pozvání do Bílého domu,“ uvedl tehdy. Podle deníku by se schůzka mohla uskutečnit letos na jaře.

PŘEHLEDNĚ: Jak se vyvíjela kauza okolo čínské společnosti Huawei

Podle HN otevřela českým politikům dveře do Washingtonu kauza Huawei. Před hardwarem a softwarem čínské společnosti varoval před Vánocemi český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který je označil za bezpečnostní riziko.

Huawei označila obavy za nepodložené. Generální finanční ředitelství nicméně na základě varování NÚKIB vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně.

HN uvedly, že ochrana před čínskými technologiemi je pro Trumpovu vládu jedním z klíčových témat, které řeší se svými partnery. Česko se podle deníku díky varování NÚKIB dostalo do skupiny zemí, které Washington získal na svou stranu ve sporu s Čínou u budoucí podobu kyberprostoru.

Prezident USA přijal v Oválné pracovně osmého Čecha, Trump hostil tchyni

O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiluje prezident Miloš Zeman, který jako jeden z mála světových politiků veřejně podpořil Trumpa už během volební kampaně v roce 2016.

Po Trumpově zvolení Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo. Zeman ve vývoji kolem Huawei několikrát podpořil čínskou firmu a její zástupce přijal na Pražském hradě, varování NÚKIB zlehčoval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video