Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Tomáš Petříček přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem. | foto: ČTK

Petříček po jmenování nepočítá s Pochem na ministerstvu. Babiš je spokojen

  • 174
Kandidát ČSSD do vlády na post ministra zahraničí Tomáš Petříček zamířil ráno do Hrzánského paláce. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš je rád, že po jmenování Petříčka už na ministerstvu nebude působit europoslanec Miroslav Poche, o čemž ho Petříček ujistil.

Petříček řekl, že po jeho jmenování zanikne post politického tajemníka, který nyní na ministerstvu zastává původní kandidát ČSSD do vlády Poche. Post ministra zahraničí od června zastává předseda ČSSD Jan Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

„Ve chvíli, kdy bude řádně jmenován ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra zahraničních věcí už není nutná. Politický tajemník byla pozice, která vznikla v době, kdy pan ministr Hamáček musel zastávat obě role, takže v tuto chvíli tato pozice zanikne jmenováním“ řekl po schůzce s Babišem Petříček.

Později na Twitteru napsal, že by s Pochem dál „spolupracoval v oblasti evropské politiky a využil tak jeho erudice a zkušeností ve prospěch ČR“.

02.října 2018 v 11:42, příspěvek archivován: 02.října 2018 v 12:12

Budu-li jmenován ministrem zahraničí, zanikne na tomto úřadě funkce politického tajemníka, kterou vykonává @PocheMEP. Nicméně do budoucna bych s ním rád spolupracoval například v oblasti evropské politiky a využil tak jeho erudice a zkušeností ve prospěch ČR.

Ministra nemůže nikdo řídit zezadu, říká Babiš

„Já si myslím, že jsem spokojen,“ řekl po schůzce premiér Babiš. „Je důležité, abychom měli ministra, který je svéprávný, samostatný, kterého nikdo neřídí zezadu,“ řekl Babiš. Předpokládá, že se Petříček, který za ČSSD kandiduje v komunálních volbách v Praze 7, bude plně věnovat práci na ministerstvu.

Petříček také po schůzce také řekl, že datum jeho jmenování ministrem nebylo stanoveno. Babiš o tom bude jednat večer v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. To, aby se Petříček od Pocheho, jemuž dříve dělal poradce, skutečně odstřihl, je jedna ze základních podmínek prezidenta Zemana, aby Petříčka do vlády opravdu jmenoval.

„Bude důležité, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho. Pokud se mu to nepodaří a bude jenom loutkou pana Pocheho, tak asi buď nebude ministrem zahraničí vůbec, nebo jím nebude příliš dlouhou dobu,“ řekl Zeman minulý týden o kandidátovi ČSSD do vlády v TV Barrandov.

Po jmenování Petříčka ministrem zahraničí by politickým náměstkem zůstal Jan Kaucký  z ČSSD. Babiš podle Petříčka nevznesl požadavek na to, aby místo náměstka obsadil zástupce hnutí ANO.

Skoro to vypadá, že si dělají z občanů legraci, napsal Fiala

Z toho, že Petříček, se téměř jistě stane ministrem zahraničí, protože splní Zemanovu podmínku, si na Twitteru utahuje šéf opoziční ODS Petr Fiala.

„Pan prezident a premiér odmítali na místě ministra zahraničí pana Pocheho. Tak se ministrem zahraničí stane dlouholetý asistent pana Pocheho. Skoro to vypadá, že si pánové dělají z občanů legraci. Bohužel touhle “legrací” trpí národní zájmy ČR.

02.října 2018 v 12:01, příspěvek archivován: 02.října 2018 v 12:08

Pan prezident a premiér odmítali na místě ministra zahraničí pana Pocheho. Tak se ministrem zahraničí stane dlouholetý asistent pana Pocheho. Skoro to vypadá, že si pánové dělají z občanů legraci. Bohužel touhle “legrací” trpí národní zájmy ČR.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video