Petr Stuchlík ve volebním štábu ANO (7.10.2018)

Petr Stuchlík ve volebním štábu ANO (7.10.2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Kandidát na pražského primátora Stuchlík končí v ANO i v zastupitelstvu

  • 194
Slib „Petr Prahu fakt nakopne“, který dával ve volební kampani ANO, se Petru Stuchlíkovi splnit nepovedlo. Loňskému kandidátovi hnutí na pražského primátora následně ani nevyšla ambice dostat se předsednictva strany. Nyní Stuchlík, který se mezi tím stal členem ANO, dle zjištění MF DNES končí v politice. A vrací se do byznysu.

Původně Stuchlík ještě v únoru mluvil o záměru postavit se do čela pražské buňky hnutí, kterou ostře kritizoval. Nakonec však do podzimu, kdy se volba odehraje, čekat nebude. V pátek šéfa ANO Andreje Babiše informoval, že v politice končí. 

„Byla to mimořádná roční zkušenost. Ale stále hůř jsem se smiřoval s tím, že v politice na rozdíl od byznysu nemůžu věci rychle měnit a posouvat k lepšímu,“ konstatoval Stuchlík. V průběhu příštího týdne prý rezignuje také na svůj mandát v pražském zastupitelstvu.

Podnikatele a zakladatele společnosti Fincentrum Stuchlíka dosadil na post lídra kandidátky komunálních voleb v Praze přímo Babiš. Nahradil Patrika Nachera, kterého dříve v referendu zvolili pražští členové hnutí. Stuchlík na kampaň ANO daroval tři miliony - nejvyšší možnou částku, jakou může dle zákona jednotlivec darovat.

Ostrá snaha dostat se do předsednictva

Na pražského primátora přesto Stuchlík kandidoval za ANO jako nestraník. Po prohraných volbách ale do hnutí vstoupil s nápadem, že by se na únorovém sjezdu stal členem předsednictva.

Stuchlík si o nominaci do vedení Babišova hnutí řekl v ostrém dopise, který poslal členům pražského ANO a o němž jako první informoval iDNES.cz. Jenže nominaci od pražské buňky nedostal a od kandidatury upustil.

„Primátorku semlely vnitřní boje, zákulisní boje o koryta však novou tvář nepřinesly,“ hodnotil s odstupem času situaci v Praze Stuchlík, který měl podle Babišova plánu nahradit bývalou primátorku Adrianu Krnáčovou. Babišův tah s podnikatelem, kterého prosadil do čela pražské kandidátky hnutí, ale nevyšel.

ANO v hlavním městě dostalo hlasy jen od 15,37 procenta voličů a spolu s ODS skončilo v opozici, když koalici ustavili Piráti, Praha Sobě a koalice TOP 09 a hnutí STAN s podporou lidovců. V Praze se hnutí nevedlo ani v nedávných evropských volbách, skončilo s 13,35 procenty voličů až na čvrtém místě.

„Často vidíme právě ty, co nově nabytou moc nezvládli a trochu nám kmotrovatí. Zákulisní hráče, chytré malé alibisty. To potká každou stranu, každého, kdo musí přežít svůj úspěch. Nastupuji mezi vás v době, kdy pražské ANO ztratilo tvář,“ napsal v dopise členům Stuchlík.

„Z respektovaného podnikatele a finančníka, z miláčka nezávislých médií, se ze mne stal přes noc podezřelý týpek, co přešel na druhý břeh a co pomáhá ,tomu Babišovi‘. Tisíce vytvořených pracovních míst, levnější hypotéky nebo pomoc klasické hudbě – vše je zapomenuto. Odteď jsi ten Babišův ksicht, Petře. Co se divíš, že po Tobě jdeme?!? Mnohokrát jsem si tuto větu vyslechnul,“ postěžoval si Stuchlík na nepřízeň médií.

27. září 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video